Veelgestelde vragen over tandartsverzekeringen

Veelgestelde vragen

Ben ik met een tandartsverzekering ook voor orthodontie verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar en per pakket. Sommige verzekeraars vergoeden orthodontie bij bepaalde tandartsverzekering pakketten, terwijl andere verzekeraars orthodontie slechts vergoeden met een aparte aanvullende verzekering. De hoogte en het percentage van de dekkingen verschillen hier ook bij.

Bekijk onze pagina over orthodontie voor meer informatie.

 

Kan ik een losse tandartsverzekering afsluiten?

Er zijn een aantal verzekeraars waar je een losse tandartsverzekering kunt afsluiten. Let op! Er kunnen extra toeslagen en eisen worden gesteld als je een losse tandartsverzekering afsluit. Voorbeelden van zulke zijn eisen zijn onder andere een tandartsverklaring of een wachttijd.

 

Geldt er een wachttijd voor vergoedingen?

Bij sommige verzekeraars geldt er geen wachttijd en ben je meteen verzekerd. Echter, geldt er bij andere verzekeraars wel een wachttijd. De duur van de wachttijd verschilt per verzekeraar. Dit kan een aantal maanden tot een jaar zijn. Als je een nieuwe klant bent en je hebt een wachttijd dan ben je niet meteen verzekerd. Alle kosten die je maakt voordat de wachttijd is afgelopen zijn dan voor je eigen rekening.

 

Zijn er acceptatievoorwaarden voor een tandartsverzekering?

Er zijn verzekeraars die acceptatievoorwaarden hebben voor een tandartsverzekering. Zeker bij pakketten met hoge vergoedingen kun je te maken hebben met acceptatievoorwaarden. Bij pakketten met lage dekkingen word je dus vaak automatisch geaccepteerd. Er zijn verschillende vormen van acceptatievoorwaarden.

Saneringsverklaring/tandartsverklaring

Je verzekeraar kan vooral bij pakketten met hoge dekkingen vragen om een saneringsverklaring. Zodoende kan hij zien of je gebit nog achterstallig onderhoud nodig heeft. Een saneringsverklaring wordt ook wel een tandartsverklaring genoemd. Deze verklaring wordt door jouw tandarts opgesteld. Jouw eigen tandarts voert hiervoor ook de controle uit.

Vragenlijst

Als een tandartsverzekering met een gemiddeld of hoge dekking wilt afsluiten kan het zijn dat je een vragenlijst moet invullen. In deze lijst worden er vragen gesteld over de staat van je gebit. Een onafhankelijke deskundige zal na afname de vragenlijst beoordelen. Vervolgens zal hij de verzekeraar een positief of negatief advies geven. Indien je wordt afgewezen ben je verplicht om dit te melden bij toekomstige verzekeraars waar je tandartsverzekering wilt afsluiten. 

Je tandartsverzekering vergelijken geeft je inzicht over welke verzekeraars acceptatievoorwaarden hebben. 

 

Geldt er een eigen risico voor tandartsverzekeringen?

De meeste tandheelkundige behandelingen vallen niet onder de basisverzekering. Er is dus vaak geen eigen risico. Bovendien is het zo dat verzekeraars vaak een keuze aanbieden over het percentage dat vergoed wordt. Meestal krijg je de keuze tussen 75% en 100% vergoeding. Heb je een pakket met 75% vergoeding? Dan moet je 25% van de kosten zelf betalen.

Bij Tandheelkunde voor kinderen tot 18 jaar is er geen sprake van een eigen risico.

De basisverzekering vergoedt daarentegen bijzondere tandheelkunde. In dit geval is er dus wel sprake van een eigen risico. Lees in ondergestelde vraag meer over bijzondere tandheelkunde.

 

Welke tandheelkundige zorg vergoedt de basisverzekering?

Vergoedingen vanuit basisverzekering onder 18 jaar

Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste tandheelkundige behandelingen vergoed vanuit het basispakket. Dit betreft de volgende behandelingen:

 • Periodieke controle (of preventief onderzoek).
 • Tandheelkundige consultatie.
 • Tandsteen verwijderen.
 • Fluoridebehandeling.
 • Tandvleesbehandeling.
 • Verdovingen.
 • Vullingen. 
 • Wortelkanaalbehandelingen.
 • Behandeling van kaakgewrichtsproblemen of knarsen.
 • Chirurgische tandheelkundige hulp, met uitzondering van implantaten.
 • Uitneembare prothese voorzieningen.
 • Röntgenonderzoek, behalve voor orthodontische hulp.

Enige uitzonderingen betreffen onder andere: orthodontie, kronen en bruggen, implantaten, protheses en uitwendig bleken.

Vergoedingen vanuit basisverzekering 18 jaar of ouder

Vanaf 18 jaar of ouder wordt tandheelkundige hulp slechts in bijzondere gevallen vergoed, waaronder de volgende gevallen:

 • Chirurgische tandheelkundige hulp, met uitzondering van implantaten.
 • Eén keer per vijf jaar gedeeltelijke vergoeding van een kunstgebit of prothese

Vergoedingen vanuit basisverzekering algemeen

In het algemeen dekt de basisverzekering alle tandheelkundige behandelingen wanneer er sprake is van een ernstige afwijking in de kaak/mond. In dit geval is specialistische mondzorg noodzakelijk. 

Per verzekeraar kunnen de dekkingen enigszins afwijken. In onze vergelijkingstabel kun je de verschillende dekkingen van de tandartsverzekeringen vergelijken

 

Wordt tandheelkundige zorg vergoed na een ongeval?

De kosten voor het herstellen van een beschadigd gebit na een ongeval kunnen enorm oplopen. Onder de 18 jaar worden deze kosten nog vergoed vanuit de basisverzekering. 18 jaar of ouder? Dan vergoedt de basisverzekering niets. Daarom kan het verstandig zijn om je aanvullend te verzekeren voor tandartskosten na een ongeval. Per verzekeraar en per pakket zullen er verschillen zijn in de vergoedingen.

Tandartsverzekeringen vergelijken doe je nu snel en eenvoudig met onze vergelijkingstabel. Zo blijf jij ook op de hoogte van de beste verzekering bij tandongevallen.

 

Kan ik een tandartsverzekering afsluiten met premieachterstand?

Nee, bij een premieachterstand kun je geen tandartsverzekering of andere aanvullende verzekering afsluiten. De Regeling wanbetalers, onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw)  geeft verzekeraars namelijk het recht om aanvullende verzekeringen stop te zetten na uitblijven van betaling. Je blijft dan wel verzekerd bij je eigen zorgverzekeraar en je hebt nog recht op dekkingen uit de basisverzekering. Per verzekeraar verschilt de snelheid van dit proces. De meeste verzekeraars hebben namelijk een lange aanmaanprocedure met herinneringen. 

 

Valt orthodontie voor een kind jonger dan 18 onder een tandartsverzekering?

De basisverzekering vergoedt vrijwel nooit orthodontie voor kinderen. Hiervoor dienen ouders een aanvullende verzekering of tandartsverzekering af te sluiten met orthodontie vergoeding. Men maakt slechts uitzondering wanneer het kind last heeft van ernstige ontwikkeling- of groeistoornis van de mond, gebit of de kaak. 

Lees meer over orthodontie op onze informatiepagina.

 

Kan ik terecht bij iedere tandarts in Nederland?

Inschrijving

Ja, in principe mag je je inschrijven bij elke tandarts in Nederland en de grensstreek. De grensstreek reikt tot 15 kilometer over de Nederlandse grens. Voor specialistische hulp van een orthodontist, parodontoloog en kaakchirurg heb je echter een verwijzing nodig van jouw tandarts.  

Behandeling bij een andere tandarts dan jouw eigen tandarts is slechts mogelijk als jij je inschrijft bij de nieuwe tandarts. Daarom is het van belang dat je je eerst inschrijft bij de nieuwe tandarts voordat jij je uitschrijft bij de oude.

Spoedgevallen

Wanneer er sprake is van een spoedgeval dien je contact op te nemen met jouw eigen tandarts. Hij of zij vertelt jou waar je terecht kunt. Tegenwoordig vermelden veel praktijken het nummer van de spoedgevallendienst ook op hun website. Maar in sommige gevallen is jouw eigen tandarts zelf bereikbaar buiten werktijden. 

 

Ben ik verplicht om een tandartsverzekering af te sluiten voor mijn kinderen?

Nee, dit is niet verplicht. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd via de zorgverzekering van de ouders. Zij krijgen veel behandelingen volledig via de basisverzekering vergoed. In enkele gevallen worden tandartskosten niet vergoed, zoals bij orthodontie, kronen en bruggen, implantaten, protheses en uitwendig bleken. Indien je jouw kind toch wil verzekeren voor deze behandelingen kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten voor hem of haar. 

Over orthodontie voor kinderen onder de 18 jaar lees je meer op onze pagina orthodontie.

 • Nog meer vragen over tandarts verzekeringen?