Tanden bleken vergoeding

Een stralend witte glimlach, wie wil dat nou niet? Naarmate je ouder wordt, kunnen tanden en kiezen gaan verkleuren. Daarbij kunnen verschillende factoren een rol spelen. Heb jij last van tandverkleuring? Dan kun je een bleekbehandeling overwegen. Benieuwd of jij recht hebt op een tanden bleken vergoeding? Lees dan gauw verder.

Tanden bleken vergoed 

Tanden bleken is op verschillende manieren mogelijk. Over het algemeen maakt met onderscheid tussen inwendig en uitwendig bleken. Inwendig bleken is meestal noodzakelijk wanneer de tandverkleuring te wijten is aan een ongeval (en daaropvolgende wortelbehandeling. Uitwendig bleken is meestal niet medisch noodzakelijk en wordt daarom geassocieerd met een cosmetische ingreep. Het merendeel van de zorgverzekeraar vergoedt uitwendig bleken niet. Let op! Een aantal verzekeraars vergoedt ook niet een inwendige bleekbehandeling. 

OHRA biedt een kleine uitzondering voor mensen die hun tanden willen laten bleken. Deze verzekeraar biedt namelijk vergoeding voor zowel inwendig als uitwendig bleken. Op deze pagina kun je je premie berekenen voor een OHRA tandartsverzekering.

Hoe kun je tanden witter maken?

De kleur van je tanden genetisch bepaald en is bij iedereen verschillend. Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. Vooral de kleur en dikte van je tandbeen zijn de bepalende factoren voor je tandkleur. Soms kunnen er inwendige verkleuringen ontstaan. Dan kan het plaatsen van facings of het bleken van tanden een optie zijn. Hieronder zijn verschillende manieren waarop je je tanden witter kunt maken:

Inwendig tanden bleken

Inwendig bleken is, net zoals uitwendig bleken, gericht op het lichter maken van je tanden. Extern bleken wordt veelal gebruik om cosmetische redenen. Inwendig bleken wordt vaak gebruikt bij één tand of kies. Dit element is vaak donkerder geworden doordat deze door is gegaan of verkleurd door een endodontische behandeling (wortelkanaalbehandeling). 

Via een opening aan de achterzijde van de desbetreffende tand of kies wordt deze van binnenuit gebleekt. Na reiniging wordt er een bleekmateriaal aangebracht en wordt de tand afgesloten met een tijdelijke vulling. Als de tandarts tevreden is met de tandkleur, sluit men de tand af met een definitieve witte vulling. 

Uitwendig tanden bleken 

Uitwendig bleken kan zowel bij de tandarts of thuis door de patiënt zelf. In de tandartsstoel wordt er per kaak bleekgel en bescherming aangebracht. Van tevoren wordt de kleur vastgelegd zodat vergelijking na de bleekbehandeling nog mogelijk is. Vervolgens wordt de bleekbehandeling versneld met (laser) licht. Na ongeveer anderhalf uur is al enig resultaat waar te nemen. 

Liever thuis je tanden bleken onder begeleiding van je tandarts? Dat kan ook. Tijdens deze ‘office bleaching’ maakt de tandarts eerst een bleeklepel. Deze wordt voorzien van bleekgel en moet je een aantal uren dragen (drie tot zes uur) per dag. Na een aantal weken is het resultaat zichtbaar. Voordeel van deze methode is dat je selectief kunt bleken. Zijn bijvoorbeeld een of twee tanden verkleurd? Dan kun je deze extra bleken. Ook kun je het bleekbitje later hergebruiken.

Zelf tanden bleken

Tegenwoordig zijn er allerlei goedkope middelen op de markt waarmee je zelf je tanden kunt bleken. Zo bestaan er producten zoals bleektandpasta, whitening strips en bleekkits. Het resultaat is afhankelijk van de concentratie waterstofperoxide, de duur van de werking en de gebruiksfrequentie van het product. Sommige bleekmiddelen kunnen nare gevolgen met zich meedragen, zoals hypergevoelige tanden, aantasting van het glazuur of irritatie. Laat je tanden daarom altijd voorafgaand onderzoeken door een tandarts en breng het bleekmiddel alleen met mate aan wanneer je tandarts of mondhygiënist groen licht geeft.

Kosten tanden bleken

Het tarief voor inwendig bleken verschilt van het uitwendig bleken en andere alternatieven. Hieronder zie je een prijsindicatie per behandelingsmethode gebaseerd op de tandartstarieven 2024. Aan deze rekenvoorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend. Per patiënt verschillende bijkomende kosten of materiaal- en techniekkosten.

Inwendig tanden bleken prijs

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt het landelijk tarief voor de eerste zitting inwendig bleken (E90) vast op €48,67. De behandelingen die daarop volgen worden berekend volgens code E95 en kosten €18,25. Verder zijn er nog kosten verbonden aan het verwijderen van vulmateriaal, het aanbrengen van een lekvrije onderlaag en het insluiten van het bleekmateriaal.

Uitwendig tanden bleken prijs

Het tarief voor uitwendig bleken wordt berekend volgens code E97 en kost €76,05. Hierbij zijn er nog kosten verbonden aan de afdrukken die men maakt, de bleekgel en de gebruiksinstructie. Ook kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor materiaal en techniek.  

Zelf tanden bleken prijs

Zoals veel dingen in het leven, is ‘zelf doen’ de goedkoopste optie. Maar niet altijd de beste. Afhankelijk van jouw tandsituatie kun je bepalen of zelf bleken een goede optie is voor jouw gebit. De kosten voor bleekmateriaal variëren van €15,- tot €250,-. 

Facings, kronen of vullingen bleken

Over het algemeen kleuren vullingen, facings, kronen en bruggen niet mee tijdens de bleekbehandeling. Daarom kunnen ze soms meer opvallen na een bleekbehandeling. Bespreek daarom altijd met je tandarts of mondhygiënist of jouw gewenste resultaat haalbaar is. 

Wat is het effect van tanden bleken?

De eerste 12 uur (bij voorkeur 24 uur) na de behandeling wordt het aangeraden om de volgende eet- en drinkwaren niet te consumeren:

  • Rode wijn.
  • Donkergekleurde frisdrank.
  • Koffie en thee.
  • Rode sauzen, mosterd, ketchup of ketjap.
  • Zure fruitsoorten of sappen.
  • Rookwaren.
  • Andere kleur afgevende producten.

Voor de bevordering van het resultaat kun je het beste witte en heldere producten gebruiken tijdens de eerste 24 uur.

Het resultaat wordt grotendeels bepaald door de basiskleur van je tand of kies. Daarnaast hebben factoren zoals eet- en drinkgewoonten, roken en mondhygiëne ook invloed op het behoud van de kleur van je tanden. Je kunt de behandeling gerust om de paar jaar herhalen onder toezicht van je tandarts of mondhygiënist. 

4.4/5 - (8 stemmen)