Beugel verzekering

Wanneer tanden niet correct staan, zoals te ver naar voren of wanneer kiezen niet juist op elkaar aansluiten, kan een beugel noodzakelijk zijn. Deze helpt de tandstand te verbeteren, wat niet alleen functionele voordelen heeft, zoals beter kauwen en poetsen, maar ook esthetisch aantrekkelijk is. Op deze pagina zullen we de kosten van een beugel en een beugel verzekering verder toelichten.

Ben je op zoek naar een overzicht van alle beugel verzekeringen? Ga dan direct naar de pagina Orthodontie vergelijken.

Vergelijk alle premies

Beugel verzekering afsluiten voor jouw kind

Waarom is het afsluiten van een beugel verzekering nou interessant, hoor ik je denken? Door een beugel verzekering van 250 euro per jaar te nemen voor je kind, kun je op de kosten van een beugel, die 1000 euro per jaar bedragen, jaarlijks tot 750 euro besparen.

Stel, je wilt een volledige behandeling voor een beugel van €1.000,-. Van deze kosten is 25% eigen bijdrage, dat is €250,-. De overige 75% is €750,-. Van die €750,- overige kosten van de behandeling betaalt de zorgverzekeraar. 

De kosten van de beugel van je kind zijn in dit geval: 1.000 – 750 = € 250,-.

Het is dus erg verstandig om eens te kijken naar welke orthodontie verzekering het beste past bij de situatie. Je kunt via onze pagina orthodontie verzekering kijken welke verzekering het beste aansluit op de situatie van jouw kind.

Beugel kosten

De kosten van een beugel hangen af van het soort beugel en de duur van een beugel. Gemiddeld zal dit tussen 2000 en 3000 euro kosten voor een volledige behandeling van de boven- en onderkaak, maar deze prijzen variëren per persoon 

Gelukkig kun je de kosten voor de orthodontist in termijnen betalen. Na opstelling van het behandelplan door de orthodontist, word je geïnformeerd over de verwachte kosten. Voor een overzicht van de wettelijke maximumprijzen voor orthodontische behandelingen per handeling kun je terecht op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit. Je kunt de kosten van een beugel vaak vergoed krijgen via een beugel verzekering. In feite is een beugel verzekering een aanvullende verzekering met orthodontie dekking. 

Kosten volwassenen beugel

De kosten van een beugel voor volwassenen zijn hetzelfde als voor kinderen. Een voordelige keuze zou zijn om voor een slotjes- of blokjesbeugel te gaan, waarbij de kosten doorgaans variëren van 1500 tot 2500 euro. Kies je echter voor een linguale beugel of zelfligerende slotjes, dan moet je rekening houden met een extra uitgave van enkele duizenden euro’s. 

Standaard worden dergelijke orthodontische behandelingen niet gedekt door de basisverzekering en je moet dus op zoek naar een beugel verzekering. Je hebt echter de optie om een orthodontie verzekering af te sluiten. Of een beugel binnen deze aanvullende verzekering valt, hangt af van het gekozen pakket. Het is raadzaam om dit vooraf grondig te onderzoeken via onze orthodontie verzekering tabel zodat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan.

Kosten snurkbeugel

De MRA-beugel staat bekend als een effectief middel in de strijd tegen snurken en slaapapneu. De prijs van een MRA snurkbeugel ligt tussen de 500 en 900 euro. Als uit medisch onderzoek blijkt dat je aan slaapapneu lijdt, dan dekt de basis zorgverzekering de kosten voor de beugel in hun geheel. Houd er rekening mee dat er mogelijk nog een eigen risico betaald moet worden. 

Kosten slotjesbeugel

Er zijn verschillende soorten slotjesbeugels. De kosten van een gewone slotjesbeugel bedragen vaak tussen de 1500 tot 2500 euro per volledige behandeling. De kosten van een keramische slotjesbeugel bedragen vaak tussen de 2500 en 3500 euro voor een volledige behandeling. De keramische slotjesbeugel bestaat uit keramisch materiaal dat sterk overeenkomt met de kleur van natuurlijke tanden. Dit maakt de beugel minder zichtbaar, waardoor het minder opvalt dat je een beugel draagt.

Kosten onzichtbare beugel 

Bij het overwegen van een onzichtbare beugel behandeling is de prijs vaak een primaire zorg. Bij een Invisalign beugel variëren de kosten en zijn ze afhankelijk van diverse factoren, zoals de complexiteit van je gebitsafwijking, de verwachte behandelduur en het soort correctie dat je nodig hebt. Je Invisalign specialist stelt een persoonlijk behandelplan op en de prijs hiervan is gebaseerd op jouw unieke situatie. Ga voor meer informatie naar onze pagina “onzichtbare beugel vergoeding” Let alleen wel op dat niet alle orthodontisten dit soort beugels aanbieden, dus bespreek dit eerst met jouw orthodontist.

Beugel vergoeding

Vergoeding snurkbeugel

Indien een longarts, KNO-arts of neuroloog de diagnose obstructieve slaapapneu (OSA) heeft bevestigd, komt u in aanmerking voor een vergoeding van een MRA-beugel vanuit uw basisverzekering.

Deze vergoeding is echter alleen van toepassing als uw tandarts geaccrediteerd is door een erkende instantie zoals de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (NVTS) of de European Academy of Dental Sleep Medicine (EADSM).

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. In 2023 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

Vergoeding volwassenen beugel

Doorgaans vallen orthodontische ingrepen zoals beugelbehandelingen buiten de dekking van de standaard basis zorgverzekering. Je kunt wel overwegen om een extra orthodontie of aanvullende verzekering te nemen voor bredere dekking. Of en in hoeverre beugels gedekt worden door de aanvullende verzekering, is afhankelijk van het specifieke verzekeringspakket dat je kiest. Het is verstandig dit van tevoren zorgvuldig na te gaan via orthodontie boven 18 jaar om onverwachte uitgaven te voorkomen.

Vergoeding onzichtbare beugel

De prijs van deze beugel varieert en hangt samen met de benodigde correctie aan je gebit. Het is mogelijk dat sommige orthodontisten een lagere prijs hanteren voor deze behandeling in vergelijking met traditionele slotjesbeugels. Onzichtbare beugels vallen onder de categorie orthodontie, wat betekent dat er geen aanspraak gemaakt kan worden op een vergoeding via de basisverzekering. Over het algemeen moet je uitwijken naar een aanvullende verzekering voor dekking van dergelijke behandelingen, waarbij het eigen risico niet van toepassing is. Je kunt via onze pagina “beugel kosten vergelijken” uitzoeken welke beugel verzekering het beste aansluit op jouw situatie.