Slaapapneu behandeling & vergoedingen

Wat zijn slaapapneu behandelingen en kosten?

Bij slaapapneu gaat het vaak om een verstoorde slaap. Tijdens het slapen blokkeren zachte delen in de mond, bijvoorbeeld de tong, het gehemelte of het strottenhoofd de luchtweg tijdelijk. Door deze tijdelijke blokkering krijgen je hersenen een signaal om dit op te lossen. Zelf zal je er niet veel van merken, maar je komt in de ochtend wel minder uitgerust uit bed. Het gevolg van slapapneu is dat je aan het snurken bent. Dit komt door het trillen van de zachte gedeeltes in je mond. Slaapapneu is goed te behandelen maar de vergoedingen lopen per verzekeraar zeer uiteen. Hieronder lees je meer over de kosten en vergoedingen per verzekeraar.

Vormen van slaapapneu

Centraal Slaap Apneu (CSA)

Het minder voorkomende Centraal Slaap Apneu is een apneu waarbij ademhalingsspier geen signaal vanaf de hersens krijgt om adem te halen. Er is geen blokkade van de luchtwegen maar wel een sterke ontregeling in je slaap. Dit wordt een apneus genoemd. CSA komt vaker voor in het ziektebeeld van een herseninfarct, neurologische spierziekten of hartfalen. Ook kan CSA veroorzaakt worden door verdovende middelen. CSA komt voornamelijk voor bij kinderen en ouderen die ‘gewoon gezond’ zijn.

Obstructief Slaap Apneu (OSA)

Bij slaapapneu vindt er een haperende ademhaling plaats, of is er helemaal geen ademhaling gedurende 10 seconden dan is er sprake van een apneu. Als er meer dan 5 apneus per uur zijn betekend het dat er een slaapapneu is. Een Obstructief Slaap Apneu heb je als de zachte delen in je mond de luchtweg blokkeren en gaan trillen. Vaak kan je partner dit herkennen door erg onregelmatige slaap gecombineerd met snurken. Het snurken gebeurt doordat tijdens de blokkade van de luchtweg er wel lucht uit moet en je tong gaat trillen. OSA kan weinig kwaad op zichzelf, vaak is er na behandeling wel een uitgerust gevoel na minder slaap. Wil jij een uitgerust gevoel en een lage premie ? Vergelijk dan je tandartsverzekering voor de verzekering die bij jou past.

Kosten:

BehandelcodeOmschrijving behandelingTarief 2024
G71*Apparaat voor snurk en slaapstoornissen €352,01
G72Controle onderzoek MRA€35,20
G73*Reparatie MRA met afdruk€56,32

De kosten hiervoor worden ieder jaar opnieuw vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit en staan vermeld in de lijst tandartsvergoedingen 2024.

Verzekeringen:

De kosten voor de behandelingen zijn niet bij elke verzekeraar verzekerd. bekijk tandartsverzekering vergelijken voor een volledig overzicht van alle verzekeraars en de dekkingen.