Mondhygiënist vergoeding

Wanneer je last hebt van bijvoorbeeld ontstoken tandvlees, tandsteen of aanslag op je gebit, kan het zijn dat de tandarts je doorverwijst naar een mondhygiënist. Een mondhygiënist richt zich volledig op mondverzorging om zo tandvleesaandoeningen en/of tandbederf te voorkomen en te verhelpen. Ook voert de mondhygiënist gebitsreiniging en preventieve behandelingen uit. Verder geeft de mondhygiënist voorlichting en advies over mondhygiëne.

Kosten mondhygiënist 2024

De kosten van behandelingen door een mondhygiëniste  zijn afhankelijk van de soort behandelingen die uitgevoerd worden. Preventieve behandelingen kosten over het algemeen minder dan tandvleesbehandelingen. In onze tandartsverzekering 2024 tabel staan per verzekeraar en per pakket de mondhygiënist vergoeding weergegeven. Verder staan ook de premies en andere factoren per verzekeraar weergegeven. 

Hieronder vind je een overzicht van de tarieven mondhygiënist in 2024:

Consult en verdoving

BehandelcodeOmschrijving behandelingTarief zonder materiaal en techniekkosten
C003Probleemgericht consult€26,75
C011Uitgebreid onderzoek t.b.v. opstellen, vastleggen en verstrekken van behandelplan aan de
patiënt
€126,72
A15Oppervlakte verdoving€9,15
A10Geleidings-, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving€17,60

Preventieve mondzorg

BehandelcodeOmschrijving behandelingTarief zonder materiaal en techniekkosten
M01Preventieve voorlichting en/of
instructie, per vijf minuten
€15,78
M02Consult voor evaluatie van preventie, per vijf minuten€15,78
M03Gebitsreiniging, per vijf minuten€15,78
M05Niet-restauratieve behandeling
van cariës in het melkgebit
€31,68
M32Eenvoudig bacteriologisch- of
enzymatisch onderzoek
€21,12
M40Fluoridebehandeling€17,60

Tandvleesbehandelingen

BehandelcodeOmschrijving behandelingTarief zonder materiaal en techniekkosten
T111*Aanbrengen parodontaal regeneratiemateriaal €422,41
T112*Aanbrengen parodontaal regeneratiemateriaal gelijktijdig met flapoperatie€140,80
T022Grondig reinigen wortel, standaard€28,16
T032Herbeoordeling met pocketstatus, na initiële tandvleesbehandeling€126,72
T033Bespreken vervolgtraject na herbeoordeling€77,44
T042Consult parodontale nazorg€107,01
T043Uitgebreid consult parodontale
nazorg
€142,21
T044Complex consult parodontale
nazorg
€189,38

De gegevens in deze tabellen zijn gebaseerd op de tandartstarieven 2024.

Vergoeding mondhygiënist

Mondhygiëniste kosten voor kinderen tot 18 jaar worden altijd vanuit de basisverzekering vergoed. De kosten van mondhygiëne voor volwassenen worden vanaf 18 jaar niet meer vanuit de basisverzekering vergoed. Als volwassene dien je een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten om deze kosten vergoed te krijgen. De dekkingen m.b.t. mondhygiëne verschillen per verzekeraar. Verzekeraars hanteren een maximaal verzekerd bedrag waarmee verschillende tandartskosten worden vergoed. De mondhygiëniste kosten vallen onder dit maximum bedrag. Alle kosten boven dit maximum bedrag zijn voor jouw eigen rekening. Verzekeraars bieden ook verschillende dekkingspercentages aan. Als de kosten van mondhygiëne voor bijvoorbeeld 75% vergoed worden moet jij de overige 25% zelf betalen. 

Eigen risico

Omdat de mondhygiënist kosten vanaf 18 jaar vanuit de basisverzekering vergoed worden, is hier geen eigen risico van toepassing. De kosten van mondhygiëne tot 18 jaar worden wel vanuit de basisverzekering vergoed, maar hier betaal je geen eigen risico over.

Wat doet een mondhygiënist?

Een mondhygiënist voert verschillende taken uit die in twee groepen verdeeld kunnen worden. Deze groepen zijn: preventieve mondzorg en tandvlees behandeling.

Preventieve mondzorg

Preventieve mondzorg staat in het teken van gebitsproblemen voorkomen. Hierbij kun je denken aan advies en voorlichting van de mondhygiënist over hoe je je gebit moet onderhouden. Verder valt gebitsreiniging ook onder deze groep. Denk hierbij aan het verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag. Ook is een fluoride behandeling onderdeel van preventieve mondzorg. Fluoride is een stofje dat je tanden beschermd tegen zuuraanvallen. Een mondhygiënist voert ook taken uit die in opdracht, en soms onder toezicht, van een tandarts moeten worden uitgevoerd. Hierbij kun je denken aan het behandelen van (nieuwe) gaatjes, het geven van een lokale verdoving en het maken van röntgenfoto’s. 

Tandvlees behandeling

Een mondhygiënist brengt de conditie van het tandvlees in kaart en kan je helpen wanneer je last hebt van tandvleesproblemen. Denk bijvoorbeeld aan ontstoken tandvlees, waardoor je tandvlees gaat bloeden. Als je last hebt van ontstoken tandvlees, kan het zijn dat je tanden minder goed beschermd worden. In dit geval zal de mondhygiënist een beschermlaagje over je tanden heen aanbrengen. Ook geeft de mondhygiënist advies over hoe je je tandvlees gezond houdt.