Tandarts vergoedingen

Tandartskosten kunnen soms hoog oplopen en dat kan even schrikken zijn. Afhankelijk van de verleende mondzorg en je persoonlijke omstandigheden kun je een tandarts vergoeding ontvangen uit je basisverzekering of aanvullende (tandarts)verzekering. Op deze pagina vind je informatie over tandarts vergoedingen vanuit je basis- of aanvullende verzekering en informatie over de vergoedingen van de meest voorkomende mondzorg behandelingen.   

Tandarts vergoeding vanuit basisverzekering onder 18 jaar

Voor jongeren tot 18 jaar worden de meeste tandheelkundige behandelingen nog vergoed vanuit de basisverzekering. De volgende behandelingen vallen hieronder:

  • Periodieke controles en preventief onderzoek;
  • Tandheelkundig consult;
  • Tandsteen verwijderen;
  • Fluoridebehandeling;
  • Tandvleesbehandeling;
  • Verdoving;
  • Vullingen;
  • Wortelkanaalbehandeling;
  • Behandelen van kaakgewrichtsproblemen of knarsen;
  • Chirurgische tandheelkundige hulp (m.u.v. implantaten);
  • Uitneembare prothesevoorzieningen;
  • Röntgenonderzoek (behalve voor orthodontie). 

Behandelingen zoals orthodontie, kronen en bruggen, implantaten, protheses en uitwendig bleken worden vrijwel nooit vergoed vanuit de basisverzekering.  

Tandarts vergoeding vanuit basisverzekering boven 18 jaar

Vanaf je 18de levensjaar wordt tandheelkundige hulp slechts in bijzondere gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervan is sprake bij:

  • Chirurgische tandheelkundige hulp;
  • Gedeeltelijke vergoeding van 75%, eens per vijf jaar, bij een kunstprothese of prothese. 

Volwassenen ontvangen bijna nooit tandarts vergoedingen uit de basisverzekering. Enige uitzonderingen worden gemaakt wanneer er sprake is van een ernstige afwijking in de mond/kaak. In dat geval wordt specialistische mondzorg vergoed. 

Tandarts vergoeding vanuit aanvullende (tandarts)verzekering

Ga jij binnenkort naar de tandarts of mondzorgverlener voor een behandeling die niet wordt vergoed vanuit je basisverzekering? Dan kan jij aanvullende (tandarts)verzekering overwegen. Tandarts-vergelijker helpt jou graag bij het vergelijkproces. Met onze vergelijkingstabellen kun jij snel en makkelijk tandartsverzekering vergelijken. Ook hebben wij een overzicht gemaakt van alle vergoedingen voor de meest voorkomende behandelingen per verzekeraar met bijbehorende informatie. 

Hieronder vind je korte samenvattingen van alle veelvoorkomende tandheelkundige behandelingen:

Bruggen

Wanneer er maar één tand of kies is beschadigd, kun je deze vervangen door een tandkroon. Heb jij meerdere ontbrekende tanden of kiezen naast elkaar liggen? Dan is het plaatsen van een brug een goede oplossing. Een brug bestaat uit twee of meer kronen op de tanden of kiezen aan beide zijden (pijlers) van de open ruimte met een brugtussendeel. 

Op deze pagina vind je alle informatie over een brug vergoeding

Facings

Heb je last van verkleurde tanden, scheve tanden, speeltjes of afgebroken hoekjes? Dan kun je overwegen om facings te nemen. Een facing is een tandkleurig schildje dat op je tand wordt gezet. Er zijn facings van composiet en porselein. Er zijn enkele verschillen tussen composiet en porselein. Deze verschillen zijn: het materiaal, de wijze van plaatsen, de prijs en de duurzaamheid.

Op zoek naar facings tanden vergoeding? Op onze pagina over facings staat meer informatie.

Gaatjes vullen

Als je een gaatje hebt, kan de tandarts dit vullen met een tandvulling. Eerst boort de tandarts het gaatje uit om het vervolgens op te vullen. Om de pijn te verminderen kun je een verdoving krijgen. Er zijn twee soorten vullingen: composiet en amalgaam. Tegenwoordig gebruikt men alleen composiet, omdat dit beter is voor de gezondheid.

Op de volgende pagina staat meer informatie over een gaatje vullen en vergoedingen.

Implantaten 

Een implantaat is een vervanging van je tand- of kieswortel. Bovenop de tand implantaat kan de tandarts een kroon, brug of klikgebit plaatsen.

Lees hier alles over implantaten vergoeding.  

Kronen

Een kroon is een soort kapje van metaal of porselein dat jouw afgeslepen tand of kies versterkt. Ook is het mogelijk om een kroon te plaatsen op een implantaat. Een tandkroon is dus een soort vervanging van je beschadigde tand of kies. 

Meer weten over kroon vergoeding? Op onze pagina over tandkronen vind je alles over de behandeling en eventuele vergoedingen per verzekeraar.

Kunstgebit

Als je gebit tanden en kiezen ontbreekt, kun je overwegen om een kunstgebit te nemen. Er zijn verschillende soorten kunstgebitten, ook wel gebitsprotheses genoemd. Allereerst is er verschil tussen een volledig kunstgebit en een gedeeltelijk kunstgebit. Daarnaast bestaat er onderscheid tussen een standaard kunstgebit en een klikgebit.

Lees hier meer over kunstgebit vergoedingen.

Mondhygiëne

Een mondhygiënist kan je helpen als je last hebt van tandsteen, aanslag op je gebit of ontstoken tandvlees. Daarnaast voert een mondhygiënist ook gebitsreinigingen en preventieve behandelingen uit. Preventieve behandelingen zijn gericht op het voorkomen van gebitsproblemen. 

Bekijk onze pagina over mondhygiënist vergoedingen voor meer informatie. 

Verstandskies trekken

Als je verstandskies niet goed kan doorkomen moet hij vaak getrokken worden. Afhankelijk van de situatie wordt dit door de tandarts of door de kaakchirurg gedaan. De kosten en vergoedingen verschillen heel erg per situatie.

Bekijk onze pagina over de verstandskies trekken vergoeding voor meer informatie.

Wortelkanaalbehandeling

Een infectie in de wortelkanalen van je tand of kies kan erg vervelend zijn. In dat geval is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk om de infectie te bestrijden. Via een opening in de tand of kies worden de wortelkanalen gedesinfecteerd. Vervolgens wordt de open ruimte weer opgevuld met vulmateriaal. 

Benieuwd bij welke zorgverzekeraars je een wortelkanaalbehandeling vergoeding kunt ontvangen? Bekijk dan snel onze pagina over de wortelkanaalbehandeling.