Aften, behandeling en kosten

Aften, behandeling en kosten

Wat zijn aften?

Aften zijn kleine blaasjes aan de binnenkant van je mond die meestal een beetje pijn doen. Vaak zien ze er rond of ovaal uit en zijn ze een paar millimeter groot. Wanneer het blaasje open gaat, ontstaat er en aft. De aft doet vaak een beetje pijn en is soms al aan het groeien. Afhankelijk welke soort aft je hebt, gaan deze na een paar dagen tot maanden weg. De aften zitten in het mondslijmvlies en zijn vaak wit of geel met een rode rand.

Hoe kom je aan aften?

Er is niet één duidelijke reden waarom er in jouw mond een aft ontstaat. Vaak is het een combinatie van een verlaagd immuunsysteem met daarbij een besmetting. Ook heb je sneller last van aften in je mond als jouw familie er ook regelmatig last van heeft. Het is in sommige gevallen dus erfelijk. Andere mogelijke invloeden zijn stress, vermoeidheid, ijzertekort of bepaalde soorten medicijnen. Een tekort aan vitamines of foliumzuur kan ook een rol spelen in het ontstaan van een aft.

Soorten aften

Je kunt last hebben van verschillende soorten aften. Zo bestaan er hele kleine aften maar ook wat grotere. Ook is het mogelijk om last te hebben van een groep kleine aften bij elkaar. Hieronder worden de verschillende soorten aften beschreven:

  • Kleine aften:

Kleine aften komen het meeste voor. De kleine afte doen vaak minder pijn en gaan ze na een paar dagen tot weken weg. Ook laten ze geen littekens of schade aan je mond achter.

  • Grote aften:

Grote aft(en) komen niet zo vaak voor, minder dan 10% van de gevallen. Het zijn simpelweg aften die groter zijn dan de vaak voorkomende kleine afte. Grote aften kunnen ook met meerdere tegelijk voorkomen. Ze gaan vaak na weken tot maanden weg en hebben kans om littekenweefsel achter te laten.

  • Herpetiforme aften:

Herpetimorme aften zijn een groep kleine aften bij elkaar. Er kunnen wel zo veel als 100 mini aften bij elkaar zitten. Deze vorm van afte duurt ook wat langer voor het genezen, vaak weken tot een maand.

Vergoedingen en kosten aften

Als je vaak afte hebt of deze niet snel weggaan raadpleeg dan een tandarts voor mogelijke behandelingen. Afte zijn vaak in combinatie met andere problemen in je lichaam. Het voorkomen van aften kan door een goede mondhygiëne te hebben en gevarieerd te eten. Het bezoeken van een mondhygiënist kan ook helpen met de verzorging van je mond. Wil je zeker weten of de tandartsbehandeling vergoed wordt vergelijk dan je tandartsverzekering.