Gaatje vullen vergoeding

Het kan iedereen een keer gebeuren, een gaatje in je tanden. Een gaatje vullen is een van de meest voorkomende behandelingen bij de tandarts. Een gaatje ontstaat als gevolg van tandplak. Als je een gaatje hebt kan je een vulling krijgen bij de tandarts. Vullingen worden niet alleen gebruikt om gaatjes te vullen. Als er een klein stukje van je tand beschadigt is, kan dit met een vulling hersteld worden. Een gaatje vullen brengt natuurlijk kosten met zich mee. 

Gaatje vullen kosten

De kosten van een gaatje vullen zijn afhankelijk van een aantal factoren. De eerste factor is het aantal vlakken dat gevuld wordt. Een tand heeft vijf vlakken die een tandvulling kunnen krijgen. Hoe meer vlakken er gevuld moeten worden hoe meer het kost om een tand te vullen. De tweede factor is de verdoving. Een gaatje vullen zonder verdoving kost namelijk minder dan een gaatje vullen met verdoving. Als je een klein gaatje hebt, kan je overwegen je gaatje te laten vullen zonder verdoving. Een andere factor is het materiaal van de tandvulling. Je kunt een tand vullen met amalgaam of composiet. Een tandvulling van amalgaam is grijs en een tandvulling van composiet is wit. Een tand vullen met amalgaam heeft als voordeel dat het goedkoper is. Het nadeel is dat het duidelijk zichtbaar is. Verder kan een tandvulling van amalgaam gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Een tand vullen met composiet is dus duurder, maar minder zichtbaar. Een tandvulling met composiet brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Om deze reden zal de tandarts vaker je tand vullen met composiet.

Hieronder staat een overzicht van de kosten van een gaatje vullen 2021:

BehandelcodeOmschrijving behandelingTarief zonder materiaal en techniekkosten
V71Eénvlaksvulling amalgaam€24,49
V73Drievlaksvulling amalgaam€50,73
V91 Eénvlaksvulling composiet€46,65
V93Drievlaksvulling composiet€72,88
A10Geleidings-, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving€14,58

De gegevens in deze tabel zijn gebaseerd op de tandartstarieven 2021.

Tandvulling vergoeding

Het is mogelijk om een vergoeding te krijgen voor het vullen van je tanden en/of kiezen. De basisverzekering vergoedt de kosten van een tandvulling voor kinderen tot 18 jaar. Vanaf 18 jaar vergoedt de basisverzekering dit niet meer. Om deze kosten als volwassene vergoed te krijgen dien je een tandartsverzekering af te sluiten. In onze vergelijkingstabel kun je de vergoedingen voor een tandvulling, de premie en andere factoren van een tandartsverzekering 2021 vergelijken.

Hoe ontstaat een gaatje?

Je tanden hebben een beschermlaag, genaamd glazuur. Als je tand geen glazuur meer heeft, heb je een gaatje. Je kunt een gaatje in je tand krijgen door niet goed te poetsen of door zuur of zoet eten te eten. Andere namen voor een gaatje in je tand zijn tandbederf en cariës. In het begin zul je waarschijnlijk niet veel merken van een gaatje in je tand. Als je iets warms of kouds eet kun je kiespijn krijgen. Met een tandvulling kan de tandarts een gaatje vullen. Een tand vullen kan met een verdoving minder of (bijna) geen pijn doen.