Gaatje vullen vergoeding

Het kan iedereen een keer gebeuren, een gaatje in je tanden. Het vullen van een gaatje is één van de meest voorkomende behandelingen die bij de tandarts wordt uitgevoerd. Een gaatje ontstaat als gevolg van tandplak. Wanneer je een gaatje hebt, krijg je van de tandarts een vulling. Echter worden vullingen niet alleen gebruikt om gaatjes te vullen, maar ook om een beschadigd stukje van je tand te herstellen. Een gaatje vullen brengt natuurlijk kosten met zich mee. Hieronder vind je alle informatie over de kosten en vergoedingen van het vullen van een gaatje. Ook kom je meer te weten over hoe je een gaatje kunt voorkomen en hoe een behandeling tandvulling in zijn werk gaat.

→ Vergelijk goedkoopste verzekeringen

Gaatje vullen kosten 2024

De kosten van een gaatje vullen zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De eerste factor is het aantal vlakken dat gevuld moet worden. Een tand heeft vijf vlakken die een tandvulling kunnen krijgen. Hoe meer vlakken er gevuld moeten worden, hoe hoger de kosten. De tweede factor is de verdoving. Een gaatje vullen zonder verdoving kost namelijk minder dan een gaatje vullen met verdoving. Als je een klein gaatje hebt, kan je overwegen je gaatje te laten vullen zonder verdoving. Bij een groot gaatje wordt het aangeraden om wél gebruik te maken van een verdoving.

Een andere factor is het materiaal van de tandvulling. Je kunt een tand vullen met het materiaal amalgaam of composiet. Een tandvulling van amalgaam is grijs en een tandvulling van composiet is wit. Een tand vullen met amalgaam heeft als voordeel dat het iets goedkoper is. Het nadeel is daarentegen dat het duidelijk zichtbaar is. Verder kan een tandvulling van amalgaam gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Een tand vullen met composiet is dus duurder, maar minder zichtbaar. Een tandvulling met composiet brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Om deze reden zal de tandarts vaker je tand vullen met het materiaal composiet.

Hieronder staat een overzicht van de kosten van een gaatje vullen 2024:

BehandelcodeOmschrijving behandelingTarief zonder materiaal en techniekkosten
V71Eénvlaksvulling amalgaam€29,57
V73Drievlaksvulling amalgaam€61,25
V91 Eénvlaksvulling composiet€56,32
V93Drievlaksvulling composiet€88,-
A10Geleidings-, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving€17,60

De gegevens in deze tabel zijn gebaseerd op de tandartstarieven 2024.

Tandvulling vergoeding

Het is mogelijk om een vergoeding te krijgen voor het vullen van je tanden en/of kiezen. De basisverzekering vergoedt de kosten van een tandvulling voor kinderen tot 18 jaar. Vanaf 18 jaar vergoedt de basisverzekering dit niet meer. Om deze kosten als volwassene vergoed te krijgen dien je een tandartsverzekering af te sluiten. In onze vergelijkingstabel kun je de vergoedingen voor een tandvulling, de premie en andere factoren van een tandartsverzekering vergelijken.

Hoe ontstaat een gaatje?

Je tanden hebben een beschermlaag, genaamd glazuur. Als je tand geen glazuur meer heeft, heb je een gaatje. Je kunt een gaatje in je tand krijgen door niet goed te poetsen of door zuur of zoet eten te eten. Andere namen voor een gaatje in je tand zijn tandbederf en cariës. In het begin zul je waarschijnlijk niet veel merken van een gaatje in je tand. Als je iets warms of kouds eet kun je kiespijn krijgen. Met een tandvulling kan de tandarts een gaatje vullen. Een tand vullen kan met een verdoving minder of (bijna) geen pijn doen. 

Hoe kan ik een gaatje voorkomen?

Om gaatjes te voorkomen is een goede mondverzorging zeer belangrijk. Denk hierbij aan twee keer per dag je tanden poetsen met fluoridetandpasta en het gebruiken van een tandenborstel met zachte borstelharen. Ook is het aan te raden om gebruik te maken van een elektrische tandenborstel. Door de ronddraaiende beweging van het borsteltje op de elektrische tandenborstel, wordt de plak op de tand verwijdert.

Ook is het verstandig om gebruik te maken van aanvullende hulpmiddelen zoals tandenstokers, ragers of flossdraad. Deze hulpmiddelen zorgen voor een schoner gebit waardoor de kans op een gaatje een stuk kleiner is. Ook is de kans op een gaatje kleiner wanneer je niet teveel suikers eet.

Behandeling tandvulling

Helaas is het krijgen van een gaatje niet volledig te voorkomen. Zo hebben ruim 65% van de jongeren weleens last gehad van een gaatje in de tand. Om deze gaatjes te laten verdwijnen zijn er twee mogelijke opties. Een beginnend gaatje valt nog te herstellen door goed te poetsen met fluoridetandpasta. Ook zal de tandarts in dat geval wat fluoride aanbrengen om het gaatje kleiner te maken.

Indien het gaatje alsmaar groeit, is uit zichzelf herstellen niet meer mogelijk. In dat geval dient het gaatje door de tandarts gevuld te worden. Door het gebruik van een verdoving voel je tijdens de behandeling geen pijn. Echter kun ja na de behandeling wel wat pijn ervaren. Deze pijn zal na een aantal dagen weer over zijn.

Mocht je je voor deze behandeling verzekeren, dan heb je ruime keus. Alle tandartsverzekeringen vergoeden de kosten hiervan. Ben je op zoek naar een tandartsvergoeding met een maximale van €250 per jaar? Bekijk dan de tabel hieronder. Hier staan verzekeringen met de laagste premie. Daarbij staan ze gesorteerd op een vergoedingspercentage van 75%, 80% en 100%.

Vergoeding gaatje vullenPremie per maand

75% tot €250€9,50

75% tot €25012,25

75% tot €250€12,50

75% tot €250€12,60

de friesland tandartsverzekering

80% tot €250€12,75

unive tandartsverzekering

80% tot €250€15,95

tandartsverzekering

100% tot €250€14,25

vgz tandartsverzekering

100% tot €250€15,35

100% tot €250€17,52

Ben je op zoek naar een hogere vergoeding of wil je weten welke andere tandartsverzekeringen er zijn? Bekijk ons tabel tandartsverzekering vergelijken en vind de verzekering die het beste bij jou past!