Vanaf welke leeftijd is orthodontie mogelijk?

Orthodontie voor kinderen

Ruim de helft van de Nederlandse kinderen heeft tegenwoordig een beugel. Dit is al mogelijk vanaf een zeer jonge leeftijd. Een kind hoeft niet persé al zijn of haar melktanden gewisseld te hebben voordat het aan orthodontische behandelingen kan beginnen. De tandarts kan vaak voor of tijdens het wisselen al zien wat voor behandelingen er nodig zullen zijn.

De ideale leeftijd voor een kind om te beginnen met orthodontische behandelingen hangt af van de soort afwijking van het gebit. In de meeste gevallen ligt de leeftijd tussen de 9 en 10 jaar of tussen de 14 en 15 jaar.

Orthodontie voor kinderen onder de 18 jaar kan een hoop geld kosten. Het is daarom ook verstandig om hier een verzekering voor af te sluiten. Het kan zijn dat de ouder van het kind zelf al is aangesloten bij een uitgebreide aanvullende verzekering of tandartsverzekering. In dat geval is het kind ook meeverzekerd.

Hier kun je de beste orthodontie verzekeringen onder 18 jaar vergelijken

Orthodontie voor volwassenen

Orthodontie behandelingen kunnen tot elke leeftijd uitgevoerd worden. Ook bij volwassenen is het mogelijk om het gebit, met behulp van een beugel, recht te zetten. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan vast. Zo moet de kwaliteit van het gebit, tandvlees en kaakbot voldoende zijn voor een orthodontische behandeling.

Ook kan bij volwassenen een afwijkende stand van de kaken niet meer gecorrigeerd worden met een beugel. Dit komt omdat volwassenen niet meer groeien.

De kosten van orthodontie bi volwassenen kunnen hoog oplopen. Daarom is het ook voor volwassenen handig om een orthodontie verzekering af te sluiten. In deze tabel kun je de beste orthodontie verzekeringen boven 18 jaar vergelijken. Hier vind je onder andere de vergoedingen, acceptatievoorwaarden en de maandelijkse premies per verzekeraar.