Orthodontie verzekering zonder wachttijd 2024

Vaak hebben zorgverzekeraars een wachttijd voor de orthodontiemodule. Dat kan onhandig zijn, mocht jouw kind eerder een beugel nodig hebben. Gelukkig is een orthodontieverzekering zonder wachttijd nog altijd af te sluiten bij een aantal zorgverzekeraars. Op deze pagina lees je welke dat zijn en wat de voor- en nadelen zijn van een wachttijd. Zo kan jij beter een keuze maken voor de beste zorgverzekering orthodontie zonder wachttijd in 2024. Lees snel verder!

Orthodontie zonder wachttijd

Als je een orthodontie verzekering zonder wachttijd zoekt voor volwassenen of voor je kind, dan loop je tegen het probleem aan dat veel aanbod mét wachttijd is. Om erachter te komen welke verzekeringen wel een wachttijd hanteren en welke niet, is het handig om naar de pagina orthodontie verzekering te gaan. Ook kan je hier de verzekeringen vergelijken op premie, vergoeding en acceptatievoorwaarden. Wil je enkel weten welke aanbiedingen er zijn voor orthodontie zonder wachttijd, bekijk dan onderstaande tabel. Hier zie je ook de vergoeding en de premie die je per maand betaalt. 

Geen wachttijdVergoedingPremie

Gezichtszorg & Orthodontie:
100% tot €500
€15,25

Zorgbeter:
75% tot €500
€19,95

Aanvulling Extra:
80% tot € 1.000 (eerste jaar max. € 500)
€39,50

Optifit:
100% tot €2.000 (€1000 per jaar)
€46,95

Aanvulling Uitgebreid:
80% tot € 2.000 (eerste jaar max. € 500)
€57,50

De wachttijd nader uitgelegd

Verzekeraars stellen een wachttijd in om de verzekering voor iedereen betaalbaar te houden. Zonder wachttijd zouden mensen te veel gaan verzekeren op vooraf bekende zorgkosten, wat het doel van een verzekering voorbij schiet. Het doel van een verzekering is om je te verzekeren tegen onverwachte hoge kosten. 

Tijdens de wachtperiode draag je wel premie af, maar kan je geen aanspraak maken op de vergoeding. Meestal is er een wachttijd van een jaar. Stel je hebt in dat jaar beugelkosten, dan worden die niet vergoed.

Orthodontie verzekering zonder wachttijd of toch mét?

Hieronder staan de voor- en nadelen van een wachttijd opgesomd:

Voordelen wachttijd

  • Ruimere keus uit verzekeringen
  • Je hoeft volgend jaar niet opnieuw op zoek naar een zorgverzekering

Nadelen wachttijd 

  • Je betaalt een jaar premie, maar je bent niet verzekerd
  • Lastig om jaar vooruit te plannen en te zeggen wanneer je de verzekering nodig hebt. 

Rekenvoorbeeld verzekering met wachttijd 

Hier volgt een rekenvoorbeeld om wat duidelijkheid te scheppen of een orthodontieverzekering met wachttijd voor jouw situatie handig is. Stel je overweegt een verzekering met een wachttijd van een jaar en een maandpremie van €23,50. Aan premie betaal je voor 2 jaar €564. Deze verzekering keert 80% uit van een maximale vergoeding van €1000,-. 

Je krijgt 800 vergoed als je het volledige bedrag declareert. Stel de behandeling kost 1200,-, dan krijg je hiervan 800,- vergoed, waardoor je totaal aan kosten voor de beugel kwijt bent: €564 aan premie + €400 = €964. Dat is minder dan aanvankelijke orthodontie kosten van €1200,-. 

Het is lastig om vooraf te bepalen hoeveel de beugel gaat kosten, want iedereen heeft een andere behandeling nodig. Vaak is dit vooraf door de orthodontist in te schatten. Je kunt dit bij je orthodontist navragen. Als je een indicatie hebt, kun je beter een uitspraak doen over welke verzekering bij je past. 

De hoogte van de maximale vergoeding heeft invloed op de premie. Hoe meer je verzekerd wilt hebben, hoe hoger de premie. Daarnaast zijn er tussen de verzekeringen verschillen in de wachttijd en dekkingsvoorwaarden. Deze verschillen kun je makkelijk en snel met elkaar vergelijken in onze vergelijkingstabel op de pagina: orthodontie verzekering

Acceptatievoorwaarden

Naast de wachttijd is de medische acceptatie ook een belangrijke factor bij het bepalen van de juiste zorgverzekering. Bij sommige verzekeringen mag de verzekeraar bepalen of ze de klant willen verzekeren. Dit komt door hetzelfde principe als bij de wachttijd, namelijk: als de kans groot is dat de verzekerde aanspraak gaat maken op de vergoeding, zal de zorgverzekeraar diegene weigeren voor het desbetreffende pakket. 

De medische goedkeuring geldt vaak voor duurdere aanvullende pakketten, omdat hier de vergoedingen hoog kunnen zijn en er vooraf niet goed ingeschat kan worden wat de gezondheidssituatie van iemand is. Welke acceptatievoorwaarden er per verzekering gelden, zie je ook in dit overzichtelijke orthodontie verzekering pagina. Wel zo fijn om te weten welke verzekering je direct af kan sluiten. 

4.5/5 - (44 stemmen)