Orthodontie boven 18 jaar vergelijken

Ben je ouder dan 18 jaar en heb je binnenkort een beugel nodig? In dat geval biedt een orthodontie verzekering voor volwassen uitkomst. In onderstaande tabel vind je een compleet overzicht van de beste orthodontie verzekeringen vanaf 18 jaar. Selecteer simpelweg de maximale vergoeding die je verlangt en vergelijk alle premies én inhoud van de orthodontie polis.

f

Kies je maximale orthodontie vergoeding (boven 18) ↴

unive orthodontie boven 18 jaar
€ 35,95 p/m
Vergoeding 100% tot € 500,-
Aanvullend pakketTand Beter Pakket
Wachttijd1 jaar
AcceptatievoorwaardenDirecte acceptatie
Ons oordeel
Bereken premie
ohra orthodontie boven 18 jaar
€ 23,89 p/m
Vergoeding 100% tot € 250,-
Aanvullend pakketExtra aanvullend
WachttijdGeen wachttijd
AcceptatievoorwaardenDirecte acceptatie
Ons oordeel
Bereken premie
Vergelijk meer verzekaars
unive tandartsverzekering
€ 54 p/m
Vergoeding 100% tot € 1.500,- p/j
Aanvullend pakketTand Best Pakket
Wachttijd1 jaar
AcceptatievoorwaardenVragenlijst
Ons oordeel
Bereken premie
ohra orthodontie boven 18 jaar
€ 46,50 p/m
Vergoeding 100% tot € 250,-
Aanvullend pakketUitgebreid
WachttijdGeen wachttijd
AcceptatievoorwaardenDirecte acceptatie
Ons oordeel
Bereken premie
de frieslandorthodontie boven 18 jaar
€ 39,25 p/m
Vergoeding 100% tot € 750,- p/j
Aanvullend pakketAV Tand Optimaal
WachttijdGeen wachttijd
AcceptatievoorwaardenVragenlijst
Ons oordeel
Bereken premie
Vergelijk meer verzekaars


Een beugelbehandeling voor volwassenen is de afgelopen jaren steeds duurder geworden en veel verzekeraars beperken hun vergoedingen of trekken deze zelfs in. Toch zijn er een aantal Nederlandse verzekeraars die nog wel een orthodontie verzekeringen voor volwassenen aanbieden. Zorgverzekeraars achten de kans relatief klein in dat een volwassene nog een beugel zal dragen. Daardoor zijn aanvullende verzekeringen met orthodontie vaak prijzig en bieden ze beperkte vergoedingen. 

Op zoek naar een orthodontie verzekering die de kosten dekt van een beugel voor jouw kind? Neem dan een kijkje op onze pagina over orthodontie verzekering tot 18 jaar.

Waarom een beugel als volwassene?

De meest voorkomende redenen die volwassenen geven om op latere leeftijd alsnog een beugel hebben te maken met:

  • Esthetiek. Jouw gebit is je visitekaartje. Een gezond gebit straalt een verzorgd uiterlijk uit. Volwassenen die deze reden aangeven, hadden vaak te maken met een gat in het gebit of ze wensten simpelweg rechte tanden. 
  • Medische klachten. De stand van het gebit kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals hoofd-, nek- en kaakpijn. Dit kan onder andere veroorzaakt zijn door een ongeluk of ziekte en een beugel kan dit verhelpen.
  • Beter onderhoud. Rechte tanden zorgen ervoor dat je je gebit beter schoon kunt houden. 
  • Beweging in het gebit. Volwassenen kunnen te maken krijgen met verschuivingen in het gebit. In sommige gevallen kan een beugel dit verhelpen. 

Kosten beugel volwassenen

Over het algemeen kost een orthodontiebehandeling voor volwassenen meer dan voor kinderen. Waar de kosten voor een beugel voor kinderen uitkomt tussen de €2000,- en €3000,-, betalen volwassenen al gauw tussen de €2000,- en €4000,-. Dit kan te maken hebben met verschillende variabelen, zoals behandelingsduur of persoonlijke voorkeuren (zoals een esthetische beugel). Een beugel verzekering, over het algemeen bekend als een orthodontie verzekering, zou kostentechnisch voordelig voor je kunnen zijn.

Een orthodontist is verplicht om een offerte te maken voor behandelingen die duurder zijn dan €250,-. In de praktijk gebeurt dat niet altijd. Als jij van plan bent om je aanvullend te verzekeren is het slim om vooraf deze offerte op te vragen (indien je deze niet hebt ontvangen). Als je op de hoogte bent van de verwachte kosten en behandelingsduur, is het makkelijker om een gepaste orthodontie verzekering volwassenen te vinden. 

Vergoeding orthodontie volwassenen (vanaf 18 jaar)

Heb jij de leeftijdsgrens van 18 jaar overschreden en ben je op zoek naar vergoeding voor orthodontiekosten? In dit geval zal jij persoonlijk een aanvullende verzekering of uitgebreide tandartsverzekering moeten afsluiten. Net als orthodontie vergoeding tot 18 jaar is het afhankelijk van de verzekeraar en haar verzekeringsvariant(en) voor orthodontie. Let daarbij op de premie, maximale vergoeding, vergoedingspercentage, wat er vergoed wordt en welke bijbehorende voorwaarden er zijn.  

Beperkingen in vergoeding orthodontie verzekering volwassenen

  • Sommige verzekeraars bieden eenmaal een maximumvergoeding voor de gehele verzekeringsduur. Als jij dit maximum overschrijdt, zal je de kosten zelf moeten betalen. Andere verzekeraars bieden een maximumvergoeding per jaar. 
  • Een aantal verzekeraars maken gebruik van een vergoedingspercentage. Een vergoedingspercentage van 80% betekent dat 20% uit je eigen zak moet worden betaald.
  • Als een beugel stuk of verloren is door onzorgvuldigheid vergoedt de verzekeraar niets.
  • De kosten van niet nagekomen afspraken worden ook niet vergoed door de verzekeraar.

Orthodontie verzekering volwassenen vergelijken

Je betaalt als volwassene vaak een relatief hoge premie voor een orthodontie verzekering. Daarentegen zijn de orthodontie vergoedingen niet erg ruim. Daarom is het belangrijk om de verschillende beugel verzekeringen met elkaar te vergelijken en af te wegen wat het voordeligste is voor jouw beugeltraject. 

Aanvullend pakket of aanvullende tandartsverzekering?

Als volwassene kan je je op twee manieren laten verzekeren voor orthodontie. Sommige verzekeraars bieden orthodontiedekking via een aanvullende verzekering. Andere verzekeraars bieden orthodontiedekking via een aanvullende tandartsverzekering. Wanneer je een aanvullende verzekering afsluit, ontvang je naast orthodontiedekking ook andere dekkingen. In de bovenstaande tabel is er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de verzekeringsvarianten. Zo kun jij snel en eenvoudig vergelijken. 

Acceptatievoorwaarden

Veel zorgverzekeraars accepteren je direct als je een aanvullende verzekering of aanvullende tandartsverzekering wilt afsluiten. Maar een aantal zorgverzekeraars hanteren acceptatievoorwaarden voor hun aanvullende verzekeringen en aanvullende tandartsverzekeringen omdat de premie anders onbetaalbaar wordt. Deze voorwaarden variëren van medische acceptatielijsten tot tandartsverklaringen. 

Wachttijd

Let op! Steeds meer verzekeraars hanteren een wachttijd voordat jij recht hebt op orthodontievergoeding. De meeste verzekeraars hebben een wachttijd van 12 maanden ingesteld voordat jouw behandeling wordt vergoed. Houd rekening met deze wachttijd als je van plan bent om een orthodontie verzekering af te sluiten. 

Orthodontie verzekering volwassenen zonder wachttijd  

Bij sommige verzekeraars is er geen sprake van wachttijd als jij een orthodontie verzekering volwassenen hebt afgesloten. Dat wil zeggen dat jij direct aanspraak kunt maken op een orthodontie vergoeding. Hierboven vind je een duidelijk overzicht van alle verzekeraars en hun wachttijden. 

Vergoeding orthodontie volwassenen uit basisverzekering

Orthodontie voor volwassenen wordt bijna nooit vergoed uit de basisverzekering. Deze uitzondering wordt alleen gemaakt als er sprake is van ernstige ontwikkeling- of groeistoornissen van de mond, gebit of de kaak. De orthodontist of behandelaar zal voorafgaand aan de behandeling een vergoedingsaanvraag moeten indienen.  Als deze aanvraag wordt goedgekeurd, zal de uitgebreide orthodontische behandeling worden vergoed door de verzekeraar.

4.8/5 - (17 stemmen)

Getoonde premies zijn inclusief assurantiebelasting (21%) en inclusief eenmalige poliskosten.

Peildatum voor premieberekening is 12 november 2023. Bij opmerkingen gebruik s.v.p. het contactformulier