Tandsteen verwijderen vergoeding

Tandsteen is de verharde laag van tandplak en kan bij iedereen voorkomen. Tandplak is een kleverig en zacht laagje van speekseleiwitten dat zich bevindt op de tanden en kiezen. Als je niets aan deze tandplak doet, stapelt het zich op. Deze opstapeling van tandplak wordt door het calcium en fosfaat omgezet in tandsteen. Meestal is tandsteen geel of bruin van kleur maar door kleurstoffen uit voeding, drank of tabak kan het ook groen of zelfs zwart kleuren. 

Kortom, tandsteen is iets wat je graag probeert te voorkomen. Echter is dit niet altijd mogelijk waardoor je het beste kunt kiezen voor een behandeling tandsteen verwijderen. Deze behandelingen kunnen worden uitgevoerd bij de tandarts, preventie assistent of mondhygiënist. Mocht je zelf last hebben van tandsteen is het verstandig om een bezoekje aan de tandarts te brengen.

Tandsteen verwijderen behandeling

Bij de tandarts wordt het tandsteen weggehaald door de preventie assistente of de mondhygiëniste. Deze mensen zijn hiervoor opgeleid. Zij kunnen het tandsteen op twee verschillende manieren verwijderen. De eerste manier is door middel van een haakje waarmee het tandsteen wordt weggekrabd.  De tweede manier is door middel van een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. Deze trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen los trilt. Na een behandeling met dit apparaat kan het zijn dat de tanden wat gevoeliger zijn. Dit komt omdat door de trillingen ook het beschermende laagje van de tand is verdwenen. Over het algemeen gaat dit vanzelf weer over en wordt het natuurlijk beschermde laagje opnieuw door je lichaam aangemaakt.

Na afloop van de behandeling van tandsteen verwijderen kunnen uw tanden gepolijst worden. Dit polijsten gebeurt met een speciaal borsteltje en wat polijstpasta. Deze polijstpasta wordt aangebracht op de tanden waarna de tanden door middel van het borsteltje gepolijst worden.

Tandartsverzekering vergelijken en afsluiten

Het is verstandig om een tandartsverzekering af te sluiten, de kosten van een behandeling bij de tandarts kunnen namelijk onverwachts hoog oplopen. Ook de behandeling van het tandsteen verwijderen kost geld. Bekijk daarom eerst alle soorten tandartsverzekeringen voordat je een bezoek brengt aan de tandarts. Hier kun je alle tandartsverzekeringen vergelijken om zo een tandartsverzekering te kunnen kiezen die volledig aansluit bij jouw wensen.

Vergoeding tandsteen verwijderen 2022

Het verwijderen van tandsteen kost vaak geld. De meeste basisverzekeringen bieden een kleine vergoeding voor tandartscontroles, maar niet voor andere extra behandelingen. Om minstens 75% van de aanvullende behandelingen vergoedt te krijgen, is het verstandig om een aanvullend pakket te nemen.

Tandsteen verwijderen valt onder de behandeling ‘gebitreiniging’. Deze behandelingen hebben per 5 minuten een vaste prijs. Zie in de tabel hierbeneden hoeveel een gebitsreiniging per 5 minuten kost.

BehandelcodeOmschrijving behandelingTarief 2022*
M03Gebitsreiniging (per 5 minuten) €13,64

Waardoor ontstaat tandsteen?

Tandsteen ontstaat omdat tandplak de kans heeft gekregen om zich te verharden. Dit is echter niet de enige reden waardoor tandsteen ontstaat. Er zijn nog een aantal andere factoren die invloed hebben op het ontstaan van tandsteen:

  • Mensen die roken hebben eerder last van tandsteen. Zij hebben vaak een drogere mond waardoor tandplak makkelijker blijft zitten op de tanden en kiezen. Dit is ook één van de redenen dat rokers vaker last hebben van tandvleesproblemen. Ook zijn tandvleesontstekingen bij rokers vaak een stuk ernstiger en is de behandeling hiervan moeilijker.
  • De hardheid van water heeft invloed op het ontstaan van tandsteen. Deze hardheid van het water verschilt wereldwijd. Zelfs in Nederland verschilt deze hardheid. Zo is de hardheid van het drinkwater in de Randstad een stuk hoger dan op de Veluwe. Hoe harder het water, hoe meer kalk er in dat water zit. Die kalk kan tandplak omzetten in tandsteen.
  • De PH-waarde (zuurgraad) van het speeksel heeft ook invloed op het ontstaan van tandsteen. Hoe minder zuur het speeksel, hoe meer kans op tandsteen. Aan de zuurgraad van je speeksel kun je niet zoveel veranderen, deze verschilt per persoon.
  • Tandplak is gek op suikers en zetmeel. Zij zorgen ervoor dat er een dun laagje bacteriën kan worden gevormd. Hierdoor verandert het zachte tandplak in een hard laagje tandsteen. Om tandsteen tegen te gaan moet je dus niet te veel suikers en zetmeel consumeren.
  • Ouderdom is ook één van de redenen dat er tandsteen wordt gevormd. Hoewel kinderen ook tandsteen kunnen hebben, hebben oudere mensen er om een aantal redenen méér en sneller last van. Zo ontstaat er met de loop der jaren steeds meer kalk in het speeksel. Daarnaast gaan bij oudere mensen vaak de tanden en kiezen wat schever staan. Hierdoor kan niet overal even goed tandplak weggehaald worden. Ook worden tanden en kiezen in de loop der jaren ruwer waardoor het steeds makkelijker wordt voor tandplak om zich te hechten en het moeilijker wordt op het te verwijderen.
  • Tandsteen is helaas erfelijk. De een heeft er meer last van dan de ander. Dit heeft deels te maken met aanleg en erfelijkheid. Zo is de samenstelling van je speeksel deels erfelijk bepaald. Ook bepaalt de samenstelling van je speeksel de gevoeligheid voor het ontstaan van tandsteen.
  • Door stress kan de samenstelling van je speeksel veranderen: het wordt taaier. Taaier speeksel zorgt ervoor dat de mond minder goed gereinigd wordt dan bij vloeibaarder en zachter speeksel. Dit zorgt voor een grotere kans op tandsteen.
  • Onvoldoende mondhygiëne is één van de belangrijkste redenen van het ontstaan van tandsteen. Als je niet goed of genoeg poetst en niet voldoende de ruimtes tussen je tanden reinigt met bijvoorbeeld een flossdraad of een stoker, krijgt tandplak teveel mogelijkheden om zich op te hopen en zich te ontwikkelen tot tandsteen. Het is dus belangrijk dat je goed voor jouw mond zorgt.

Wat zijn de gevolgen van tandsteen?

Tandsteen kan veel vervelende gevolgen hebben. Hieronder lees je de meest voorkomende gevolgen van tandsteen.

  • Als je tandplak en tandsteen niet op tijd weghaalt, kunnen de bacteriën die zich op het tandplak en tandsteen verzamelen het tandvlees gaan irriteren. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat het tandvlees ontstoken raakt. Wanneer deze ontsteking beperkt blijft tot enkel de rand van het tandvlees noem je dit Gingivitis. Dit kun je herkennen aan donkerrood gekleurd tandvlees wat snel bloedt. Bij het verwijderen van het tandsteen krijgt het tandvlees de kans om te genezen.
  • Mocht je gingivitis niet op tijd opmerken, is het mogelijk dat de ontsteking zich verder uitbreidt. De smalle ruimtes tussen de tanden en het tandvlees worden steeds dieper. Is dit bij jou het geval? Dan heb je last van Parodontitis wat ernstige gevolgen kan hebben. Als de ontsteking de mogelijkheid krijgt om te groeien kan het diep in het kaakbot doordringen waardoor het kaakbot kan afbreken. De tanden en kiezen komen los te zitten en kunnen zelfs gaan uitvallen. Het is dus belangrijk om hierbij snel naar de tandarts te gaan.
  • Tandsteen kan zorgen voor gaatjes. De bacteriën in het tandplak vormen een zuur door middel van de suikers uit voeding en drank. Als je het tandplak en tandsteen niet weghaalt, lost dit zuur het glazuur van de tand op om vervolgens het onderliggende tandbeen op te lossen. Op deze manier ontstaan er gaatjes.
  • Een gevolg van tandsteen is, zoals eerder benoemd, een tandvleesontsteking. Deze ontsteking zorgt voor een vieze geur uit je mond. Uiteraard is dit iets wat je graag tegen wilt gaan.

Kun je tandsteen voorkomen?

Het is grotendeels mogelijk om tandsteen te voorkomen. Zo kun je tandplak steeds weghalen waardoor je het ontstaan van tandsteen kunt voorkomen. Echter lukt het vaak nooit helemaal om al het tandplak te verwijderen waardoor er alsnog tandsteen ontstaat. Hieronder lees je tips die het ontstaan van tandsteen zo veel mogelijk voorkomen:

  1. Poets goed je tanden. Tandplak weghalen kun je het beste doen door twee keer per dag goed je tanden te poetsen. Vergeet bij het tandenpoetsen niet het tandvlees en rond de overgang van tand naar tandvlees. Dit zijn de plekken waar tandplak zich snel ophoopt en waar tandsteen onder het tandvlees gaat zitten. Door goed je tanden te poetsen voorkom je niet alleen de vorming van tandsteen maar ook het ontstaan van een tandvleesontsteking.
  2. Goed reinigen tussen de tanden. Met het poetsen van je tanden kun je nooit alle plekjes in je mond bereiken. Om toch alles te kunnen reinigen is het verstandig om daarvoor iets anders te gebruiken. Denk hierbij aan een rager: een metalen draadje met een klein borsteltje eraan of aan een tandenstoker: een houten stokje die alle voedselrestjes tussen je tanden weg kan halen. Ook is het verstandig om gebruik te maken van een flosdraad. Vooral tussen de tanden en kiezen die dicht tegen elkaar aanstaan is een flosdraadje een goede uitkomst.
  3. Zo min mogelijk suikers en zetmeel. Tandplak en tandsteen wordt gestimuleerd bij het nuttigen van voeding waar veel suikers en zetmeel in zitten. Om tandplak en uiteindelijk tandsteen te voorkomen is het dus van belang om deze producten zoveel mogelijk links te laten liggen.
  4. Niet roken. Omdat roken het ontstaan van tandplak en tandsteen bevordert is het verstandig om dit te vermijden. Het is aan te raden om niet te beginnen met roken of om te stoppen met roken. Op deze manier voorkom je een droge/drogere mond waardoor de kans op tandplak kleiner wordt.
  5. Xylitol voorkomt de groei van bacteriën. Door bijvoorbeeld te kauwen op xylitol kauwgom ga je de groei van bacteriën tegen. Ook zorgt deze xylitol kauwgom ervoor dat je meer speeksel aanmaakt wat je mond gezonder maakt.