Overstappen tandartsverzekering 2023

De verhoogde consumentenprijzen zorgen ervoor dat Nederlanders minder te besteden hebben. In zulke situaties gaan Nederlanders doen waar we goed in zijn: besparen! Er kan veel geld worden bespaard met het overstappen naar een goedkopere (tandarts)verzekering. De verwachting is dat door inflatie de premies van komend jaar flink zullen stijgen. Wij van tandartsverzekering vergelijken zijn jouw beginpunt om dit jaar van tandartsverzekering te veranderen en geven hier graag advies in!

Stijging zorgpremies 2023 

De verzekeraars hebben tot 12 november 2022 de tijd om hun premies voor 2023 bekend te maken. Na deze datum kan je dus beginnen met vergelijken. Tot die tijd is het even afwachten. Wat wel naar voren komt is de stijging van de premies. Die zullen naar verwachting met ongeveer €10,- stijgen (een stijging van 8%). Dit blijkt uit de meeste recente prijspublicaties van enkele verzekeraars. 

Verhogingen NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voor komend jaar de vergoedingen, maximum tarieven en budgetten verhoogd. Deze verhogingen zullen de verzekeraars doorberekenen aan de consument. Dit verklaart ook waarom de premies zullen stijgen.

Reserves van verzekeraars

In 2022 moesten de verzekeraars diep in hun buidel tasten om de zorgkosten van Nederlanders te kunnen bekostigen. Er werd gemiddeld €72,- per verzekerde bijgelegd uit de reserves van verzekeraars. Dit gaat in totaal om één miljard euro. In 2023 zal dit niet anders zijn. Voorlopig blijft er sprake van hoge inflatie en zijn de reserves geen overbodige luxe. Deels krijgen de verzekerden hiervan de rekening en zullen de premies stijgen. 

Verzekeringen met beperkte voorwaarden in de lift 

De laatste jaren zijn verzekeringen met beperkte voorwaarden erg gewild. Dit zijn verzekeringen waar je alleen bij geselecteerde hulpverleners geholpen kunt worden. Je hebt dus niet alle vrijheid, een ruime keus en kunt niet overal terecht. Het voordeel van deze polissen is dat ze een stuk voordeliger zijn. Verwacht wordt dat komend jaar de vraag naar deze type verzekeringen weer zal stijgen, doordat de verzekeringen een stuk duurder worden. 

Collectiviteitskorting verdwijnt 

In Nederland heeft tweederde mensen een verzekering met een collectiviteitskorting. Er kan dan al gauw een paar procent van de maandpremie worden bespaard. Deze korting verdwijnt volgend jaar voor de basisverzekering. Volgens de Minister van Medische Zorg en Sport is de korting een sigaar uit eigen doos. Ooit was de korting bedacht door de verzekeraars om afspraken te maken met groepen mensen. Ze konden zo gezondheidsbevorderende afspraken maken met de groep, wat zou leiden tot minder zorgkosten. Deze besparing van zorgkosten werd dan deels teruggegeven aan de mensen in de vorm van korting.

De realiteit laat echter zien dat de korting tot meer ongelijkheid leidt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet in een collectiviteit zitten, opdraaien voor de korting van de mensen die wél in een collectiviteit zitten. Dat is niet helemaal eerlijk. Door de afschaffing wordt het ook makkelijker om te vergelijken. Er is een kleiner aanbod verzekeringen en dus makkelijker om te vergelijken. 

Collectiviteitskorting aanvullende verzekering

De collectiviteitskorting verdwijnt alleen voor de basisverzekering. Aangezien de tandmodule een aanvullende module is op de basisverzekering, blijven deze kortingen voor deze verzekering wel bestaan. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een collectiviteitsverzekering goedkoper is dan een individuele. Bij een collectiviteit ben je vaak wat ruimer verzekerd om aan de grootste zorgbehoeften van de groep te voldoen. Het wil echter niet zeggen, dat ook jij daar behoefte aan hebt. In sommige gevallen is een individuele zorgverzekering goedkoper, omdat die beter past bij jou. 

Overstappen tandartsverzekering 2023

Van de verzekerden stapte vorig jaar 1,2 miljoen mensen (6,7%) over naar een andere zorgverzekering. Komend jaar wordt verwacht dat dit aantal hoger zal zijn door de eerder genoemde wijzigingen. Wil je komend jaar ook besparen op je tandartsverzekering? Kijk dan op de pagina tandartsverzekering vergelijken voor het aanbod tandartsverzekeringen. Elke tandartsverzekering is net wat anders en daarom hebben wij een overzicht gemaakt met de grootste verschillen. Door deze pagina te bezoeken vind je snel de verzekering die het beste bij je past. 

Wellicht heeft jouw kind binnenkort een beugel nodig. Het vinden van een orthodontie verzekering kan een lastige klus zijn. Ook hier zijn er verschillende aanbieders en zijn de verzekeringen divers. Met de vergelijkingstabel die wij hebben samengesteld, weet je in een paar minuten wat de beste orthodontie verzekering voor jou is. 

Voor de meeste orthodontie verzekeringen geldt een wachttijd. Dit is vervelend, want je betaalt een jaar lang premie terwijl je niets vergoed krijgt. Er zijn gelukkig een aantal verzekeraars die er een aanbieden waarbij je niet hoeft te wachten. Een duidelijk overzicht vind  je op de pagina orthodontie verzekering zonder wachttijd.

5/5 - (2 stemmen)