De onzichtbare beugel: Steeds populairder onder volwassenen

vrouw die aligner in doet

De onzichtbare beugel. ook wel aligner of doorzichtige beugel genoemd, is een innovatief type beugel dat laatste jaren veel populariteit heeft gewonnen onder volwassenen. Het is een geweldig alternatief voor traditionele beugels, zoals de slotjesbeugel. In dit artikel bespreken we de werking van een onzichtbare beugel, het voorbereidende proces ‘slicen’, en gaan we in op de kosten en verzekeringsmogelijkheden. Maar, laten we eerst kijken naar wat deze beugel zo populair maakt.

Wat maakt de onzichtbare beugel zo populair

Het voordeel van de onzichtbare beugel is dat deze veel minder zichtbaar is dan een normale beugel. Het doorzichtige materiaal maakt de beugel nauwelijks zichtbaar. Je kunt je gebit op deze manier corrigeren zonder een zichtbare beugel te dragen, wat voor veel mensen op latere leeftijd nogal oncomfortabel kan zijn. Bovendien biedt het uitneembare karakter van de beugel meer gemak tijdens het eten en poetsen van de tanden, wat een groot voordeel is in vergelijking met normale beugels. Deze twee redenen maakt de onzichtbare beugel een favoriete optie onder de volwassenen die de staat van hun gebit willen verbeteren. En toch, elk voordeel heeft zijn nadeel.

Nadelen van de onzichtbare beugel

Een nadeel van de onzichtbare beugel is dat de kosten doorgaans hoger zijn dan bij een normale beugels. De techniek die wordt gebruikt kan de behandeling duurder maken. Ook moeten patiënten regelmatig een nieuwe set aanschaffen gedurende de behandeling, wat de totale kosten verhoogt.

De onzichtbare beugel in werking

Het gebruik van de onzichtbare beugel vereist enige discipline; De beugel moet minstens 20 tot 22 uur per dag gedragen worden om effectief te zijn. In het begin kan het wel eens vervelend aanvoelen om de beugel te dragen, wat overigens bij elke beugel het geval is. In het begin kan het dragen van de beugel leiden tot licht slissen en je voelt een continue druk op de tanden.

Over het algemeen biedt de onzichtbare beugel een effectieve en subtiele methode voor tandcorrectie. Het is wel verstandig om advies te vragen van jouw tandarts of orthodontist om te bepalen of deze behandelmethode geschikt is voor jouw specifieke situatie.

eerst slicen, dan pas de beugel

Bij bepaalde behandelplannen wordt soms eerst een tandenslijpingsprocedure ingepland. Tandenslijpen omvat het voorzichtig verwijderen van een dun laagje glazuur van de tanden, waardoor de aligner beter in het gebit past en er voldoende ruimte is voor de nodige correcties. Of deze stap nodig is, wordt bepaald door je behandelende orthodontist of tandarts en zal afhangen van jouw specifieke situatie.

Wat zijn de kosten van een onzichtbare beugel?

Het is belangrijk om de financiële kant van de behandeling met een onzichtbare beugel te overwegen. De kosten voor een behandeltraject kunnen duur zijn. Eerst moet er worden gekeken naar de correctie die gemaakt moet worden in het gebit en of de tanden vooraf nog geslepen moeten worden. Wanneer er een grotere correctie nodig is, kost het meer tijd en dus meer geld. Een behandeling kan daarom variëren van €1500 tot €3500. Het is daarom handig om op consult te gaan bij jouw tandarts. Die kan dan kijken wat er precies gecorrigeerd moet worden en wat dat gaat kosten.

Onzichtbare beugel verzekeren

Het overwegen van een aanvullende verzekering voor orthodontie boven 18 jaar kan voordelig zijn bij het aangaan van een behandeltraject voor een onzichtbare beugel. Echter, het aantal verzekeraars dat dekking biedt, is beperkt. Op onze website hebben we een pagina gecreëerd waarin we uitgebreid ingaan op de mogelijkheden voor de vergoeding voor een onzichtbare beugel. Daarnaast bieden we een handige vergelijkingstabel waar je verschillende verzekeringsopties voor orthodontie naast elkaar kunt zetten. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om je te helpen de beste dekking voor jouw situatie te vinden en het financiële aspect inzichtelijk te maken.

5/5 - (2 stemmen)