Het nut van regelmatige tandartsbezoeken ondanks kosten

afbeelding vertoont vrouw bij tandarts

Een opvallend aantal Nederlanders zet geen voet in de tandartspraktijk, gedreven door angst of in verband met de hoge kosten die gepaard gaan met mondzorg. Desondanks blijft het periodiek laten controleren van je gebit een nodig principe is. Hieronder verkennen we een aantal leidende redenen om wel regelmatig de tandarts te bezoeken en de mogelijke gevolgen van het uitstellen van mondzorg.

De noodzaak van tandartscontroles

Je tandgezondheid kan snel verslechteren zonder dat je het doorhebt. Twee keer per jaar een controle afspraak kan veel problemen vroegtijdig signaleren. Zo kan een tandarts ingrijpen als je je tanden niet op de juiste wijze poetst of als er gaatjes ontstaan. Vroegtijdig opgemerkte gaatjes zijn makkelijk te behandelen. Echter, uitstel van behandeling kan leiden tot ernstigere problemen, zoals zenuwschade of parodontitis – een tandvleesontsteking die kan resulteren in tandverlies. Ook verhoogt het negeren van klachten de kans op het nodig hebben van een wortelkanaalbehandeling, die zowel pijnlijk als kostbaar kan zijn. Tweemaal de tandarts bezoeken in het jaar voorkomt dus heftigere problemen en hoge kosten.

Angst voor de tandarts: Een veelvoorkomend fenomeen

Veelvoorkomende oorzaken van tandartsangst zijn negatieve ervaringen en de vrees voor pijn of hoge rekeningen. Toch ben je nergens toe verplicht tijdens een controle. Je hebt altijd de keuze om over eventuele behandelingen na te denken. Openheid over je angst kan helpen; veel mensen delen deze angst, en er is geen reden om je te schamen. En bedenk altijd dat de tandarts er juist is om tandproblemen te voorkomen en nee, niet om je pijn te doen.

De Impact van kosten op periodiek tandartsbezoek

Meer dan 15% van de Nederlanders vermijdt de tandarts vanwege de kosten. Hoewel op korte termijn geld wordt bespaard, kunnen de uiteindelijke kosten juist hoger uitvallen door een verslechterde gebitstoestand. Volwassenen zijn sinds 2006 uitgesloten van tandartsdekking in de basisverzekering, een maatregel tegen stijgende zorgkosten. Er gaan stemmen op voor herinvoering van mondzorg in het basispakket, hoewel sommigen suggereren dit te beperken tot jongvolwassenen en ouderen. Mocht de financiële last een drempel vormen, kan navraag bij de gemeente voor financiële ondersteuning of een behandeling door tandartsstudenten uitkomst bieden.

Het voordeel van een goede tandartsverzekering

Naast de eerder genoemde oplossingen is een goede tandartsverzekering als volwassene erg belangrijk. Deze verzekering kan een groot deel van de kosten vergoeden, waardoor de drempel voor regelmatige tandartsbezoeken al lager wordt. Het is een investering in je mondgezondheid die zich op lange termijn terugbetaalt, door ernstige problemen en bijbehorende hoge kosten te voorkomen. Vergeet ook niet dat je kinderen, indien je die hebt, mogelijk ooit een beugel krijgen. Het is in dat geval belangrijk om een goede aanvullende verzekering met orthodontie af te sluiten. Heb je nog andere vragen? Navigeer dan via ons menu naar een onderwerp of ga naar de veelgestelde vragen.

5/5 - (4 stemmen)