Mondzorg gratis voor kinderen tot 18 jaar

mondzorg kinderen

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) sloeg alarm, omdat ongeveer één op de vijf minderjarigen in Nederland zelden of nooit een bezoek aan de tandarts brengt. Dat komt neer op zo’n 600.000 2- tot 18-jarigen. Dit valt waarschijnlijk te verklaren doordat ouders de rekening willen vermijden. Kennelijk zijn zij niet op de hoogte van de volledige vergoeding van mondzorg voor kinderen tot 18 jaar. 

Ouders aanschrijven over gratis mondzorg

Zorgverzekeraars kunnen precies controleren welke kinderen nooit naar de tandarts gaan en kunnen hen een informerende brief sturen. In zo’n brief zouden de verzekeraars kunnen benadrukken dat een tandartsbezoek van groot belang is voor hun kinderen. Op aandringen van meerdere partijen in de Tweede Kamer treedt de Minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, in overleg met de verzekeraars. Bruins dacht in eerste instantie dat dit in strijd zou zijn met de privacywet.   

Niet in strijd met privacywetten

Uit een pilot van zorgverzekeraar DSW bleek dat 43% van de ouders na het ontvangen van zo’n brief wel een bezoek aan de tandarts bracht met hun kind. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven dat zo’n attendering niet in strijd is met de privacywetten. Wat wel verboden zou zijn, is het verstrekken van verzekerdengegevens aan derden voor doelen die niet zijn vastgelegd in het getekende contract. 

Zorgverzekeraars vrezen hoge kosten voor mondzorg kinderen

Veel verzekeraars willen niet investeren in kinderen vanwege de dreiging tot verzonken kosten. Ze willen niet riskeren dat zij investeren in de zorg van het kind en zodra hij/zij 18 is naar een andere zorgverzekeraar overstapt. De ANT schrijft in de brief naar Bruins dat het lijkt alsof zorgverzekeraars hun financiële positie belangrijker vinden dan het dragen van zorgplicht. 

Verplicht informeren

De minister wordt opgeroepen door CDA, D66 en de ANT om zijn autoriteit en invloed uit te oefenen op de zorgverzekeraars. Dit zou voorkomen dat de ene verzekeraar wel brieven uitstuurt, maar de concurrent dit weigert om zo geld te besparen. 

Volgens Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66) zou het niet alleen moeten blijven bij brieven. Hij pleit zelfs voor campagnes via televisie en sociale media, omdat sommige mensen hun post niet openen. Bruins hoopt binnen een aantal maanden verslag te kunnen doen van de uitkomst van de gesprekken met zorgverzekeraars.

Uitzondering gratis mondzorg: orthodontie voor kinderen

Het is dus van groot belang dat jouw kind regelmatig een bezoek brengt aan de tandarts. De mondzorg voor jouw kind wordt tenslotte vergoed vanuit de basisverzekering. Maar hoe zit dat wanneer je kind een beugel nodig gaat hebben? Helaas vallen orthodontiekosten niet onder de basisverzekering. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten zodat jij niet schrikt van de beugel kosten van jouw kind. 

Er zijn veel verzekeraars die een dekking bieden. Meer weten over de mogelijkheden met betrekking tot orthodontie voor jouw kind? Vergelijk orthodontie verzekering nu gemakkelijk in onze vergelijkingstabel.

Net 18 geworden?

Is jouw kind net 18 geworden en ben jij op zoek naar een tandartsverzekering voor hem/haar? Vergelijk tandartsverzekering en bekijk de verschillende premies en dekkingen. 

 

5/5 - (2 stemmen)