Met deze 6 tips bespaar je op je tandartsverzekering

Tandarts

Niemand wil te veel betalen voor zijn tandartsverzekering. Er zijn meerdere tips die je kunt gebruiken om zoveel mogelijk kosten te besparen op je tandartsverzekering.

 

 

1. Kies het pakket dat het beste bij jou past

Bij verschillende tandartsverzekeringen is er sprake van verschillen in dekkingen. Bij de meeste aanbieders van een tandartsverzekering kun je het ‘verzekerde bedrag’ zelf bepalen. Dit is het bedrag dat maximaal vergoed wordt. Alle kosten boven dit bedrag moet je zelf betalen. Bij de meeste verzekeraars heb je drie keuzes als het gaat om het verzekerde bedrag:

  • Voor kleine dekkingen en een lage premie kun je het beste voor €250,- per jaar kiezen.
  • Als je een gemiddelde verzekering wilt, kun je voor €500,- per jaar kiezen.
  • De duurste verzekering met de hoogste dekkingen heeft vaak een limiet van ongeveer €1000,- per jaar.

Het percentage dat vergoed wordt is ook belangrijk. Bij je tandartsverzekering heb je de keuze over het percentage van de kosten dat vergoed wordt. Je kunt kiezen tussen 75% en 100% vergoeding. Met 75% vergoeding betaal je een lagere premie, maar moet je de kosten wel voor een deel zelf betalen. Denk dus goed na over wat je wilt.

2. Zorg ervoor dat je op tijd verzekerd bent

Als je tandarts je verteld dat de conditie van je gebit achteruit gaat moet je ervoor zorgen dat je op tijd verzekerd bent. Je kan vaak pas vanaf een jaar na het afsluiten van je tandartsverzekering kosten gaan declareren. Dit is gedaan om misbruik te voorkomen. Als je dus niet op tijd verzekerd bent kun je voor hoge kosten komen te staan.

3. Pas na een grote ingreep je tandartsverzekering weer aan

Misschien is het wel logisch, maar na een ‘grote beurt’ hoeft er waarschijnlijk niet snel weer iets aan je gebit gedaan te worden. Als je bijvoorbeeld en verstandskies laat trekken is het voordelig om na de ingreep de maximale dekking te verlagen. Met een lagere dekking betaal je namelijk minder voor je premie.

4. Check of je wel een tandartsverzekering nodig hebt

Een tandartsverzekering is niet altijd noodzakelijk. Kinderen tot 18 jaar zijn verzekerd via de basisverzekering van hun ouders en hebben dus geen losse tandartsverzekering nodig. Let op! Dit geldt alleen voor een aantal belangrijke zaken zoals periodieke controles, vullingen, fluoridebehandelingen en wortelkanaalbehandelingen. Voor bijvoorbeeld een beugel is wel een aanvullende orthodontie verzekering nodig.

Als je nooit problemen hebt met je gebit moet je nadenken of je wel een tandartsverzekering wilt hebben. Het standaard tarief voor een periodieke controle in 2019 bedraagt €21,78,- (exclusief materiaal- en techniekkosten). Als je dus nooit mondzorg problemen hebt kan het voordeliger zijn om geen tandartsverzekering af te sluiten. Waar je wel op moet letten is dat als je wel problemen hebt met je gebit, maar niet verzekerd bent er een kans is dat je voor onverwachte hoge kosten komt te staan. Dit hoeven geen grote ingrepen te zijn, zo kost een kleine röntgenfoto €16,05,- en het beoordelen hiervan €12,04,- (exclusief materiaal- en techniekkosten). Wanneer je onverwachts een gaatje hebt of als je verstandskies getrokken moet worden kunnen de kosten heel erg oplopen. Als je geen onverwachte kosten wilt hebben, kan je beter wel een tandartsverzekering afsluiten.

5. Vraag aan je tandarts of je een tandartsverzekering nodigt hebt

Tijdens een controle kan je aan je tandarts vragen of hij in de nabije toekomst ingrepen verwacht. Verder kan hij je vaak ook wel vertellen wat de beste tandartsverzekering voor jou is. Ook kun je kijken naar ingrepen die je in het verleden hebt gehad. Heb je bijvoorbeeld in het verleden vaak gaatjes gehad? Heb je regelmatig last van ontstoken tandvlees? Op basis van deze informatie kan je een goede beslissing maken.

6. Je tandartsverzekering vergelijken

Er zijn verschillende tandartsverzekeringen van verschillende verzekeraars. Deze verzekeringen hebben andere premies en voorwaarden. Een goede manier om je goed te oriënteren is je tandartsverzekering vergelijken.

5/5 - (2 stemmen)