Bang voor de tandarts 

Bang zijn voor de tandarts is niet gek: maar liefst 40 procent van de Nederlanders volwassene kent deze angst. Voor 800.000 Nederlanders is deze angst zo erg dat ze de tandarts helemaal mijden. De tandarts helemaal vermijden is zorgelijk, want hiermee blijft de angst in stand en gaat de staat van het gebit achteruit. Gelukkig weten veel mensen om te gaan met deze angst. Ze weten zichzelf over deze angst te zetten en gaan naar de tandarts  om hun gebit in goede staat te houden. In dit artikel lees je wat je kunt doen om een tandartsbezoek minder eng te maken. 

Oorzaak angst voor tandarts

Het is belangrijk om eerst te weten waar je precies bang voor bent. Wellicht heb je een nare ervaring in het verleden gehad bij de tandarts. Dit kan zich in een angst ontwikkelen. Elke keer dat je de tandarts weer bezoekt kan dit op gaan spelen. Wellicht schaam je je voor je gebit en heb je daarom een angst. Een andere oorzaak kan zijn omdat je nare verhalen hebt gehoord van anderen over de tandarts. Wat je angst ook is, het is belangrijk om te achterhalen waar dit vandaan komt. Voor elke angst is er weer een andere oplossing, dus het is belangrijk dat je dit eerst goed weet. 

Wat je dan kunt doen is om hulp vragen bij de tandarts. De meeste tandartsen nemen je angst zeer serieus. De tandarts heeft veel te maken gehad met gelijksoortige gevallen en kan hier passende hulp voor bieden. Zo wordt het bezoekje aan de tandarts een stuk plezieriger. Niet alleen voor jou, maar ook voor de tandarts want die kan dan rekening met je houden. Het kan zijn dat je tandarts hier niet zo veel begrip voor toont. Ga dan opzoek naar een andere tandarts in de buurt, want er zijn er genoeg die hier wel rekening mee houden! 

Angsttandarts 

De angsttandarts is er om patiënten te helpen die een extreme angst voor tandarts hebben. Ze hebben hiervoor een speciale opleiding gehad en kunnen goed werken met angsten van anderen. Niet iedereen heeft last van extreme angsten. Het is aan te raden om eerst met je tandarts in gesprek te gaan over de mate van de angst. Je kunt dan samen besluiten wat het beste voor je is en of je baat hebt bij een angsttandarts. 

Tandarts onder narcose

Er is een mogelijkheid om de tandartsbehandeling onder narcose te ondergaan. Voorafgaand aan de behandeling krijg je een slaapmiddel toegekend en je merkt dus niets van de behandeling. Voor sommige angstklachten kan dit een oplossing zijn. De angsttandarts is gespecialiseerd is narcosebehandelingen. Je zal samen met de (angst)tandarts in gesprek moeten gaan of dit de beste oplossing is voor jou. 

Vergoeding Angsttandarts

Het traject bij de angsttandarts wordt meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan zijn dat je hier dus wel eigen risico voor moet betalen. Het is handig om na te gaan bij jouw zorgverzekeraar of de angsttandarts valt onder de basisverzekering. De uiteindelijke behandeling die de tandarts uitvoert wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Hier dien je aanvullend voor verzekerd te zijn. Welke aanvullende tandartsverzekeringen in 2023 er zijn lees je op de pagina tandartsverzekering vergelijken. Je hebt tot het 31 december om er een af te sluiten. 

 

5/5 - (9 stemmen)