Alles over orthodontie in 2023

orthodontie

Heeft jouw kind binnenkort een beugel nodig? Let er dan goed op dat je vóór het einde van 2022 een tandartsverzekering afsluit waarbij kosten voor orthodontie worden gedekt. De kosten hiervan kunnen namelijk hoog oplopen. Orthodontie wordt vrijwel nooit vanuit de basisverzekering vergoed, ook niet bij kinderen onder de 18 jaar. In dit artikel lees je alles over de kosten en vergoedingen van orthodontie in 2023.

 

Orthodontie verzekeringen 2023 vergelijken

Voordat je een aanvullende tandartsverzekering met orthodontie afsluit, is het verstandig om eerst orthodontie verzekeringen onder de 18 jaar met elkaar te vergelijken. Het is hierbij wel belangrijk dat je op een aantal dingen let zodat je uiteindelijk een goed bijpassende orthodontie verzekering afsluit. Op deze manier kom je niet voor financiële verassingen te staan. Hier kun je eenvoudig en objectief de beste orthodontie verzekeringen vergelijken.

Kosten orthodontie 2023

Voor zowel kinderen als volwassen kost een beugel gemiddeld tussen de €2.000,- en €3.000,-. Net zoals de tandartstarieven zijn de tarieven voor orthodontie, in vergelijking met 2022, in 2023 iets gestegen. Het gaat hierbij om een stijging van ongeveer 0,9%. Vergeleken met vorig jaar, kost een beugel in 2023 dus net iets meer. Het is gebruikelijk dat mensen kiezen voor een orthodontie verzekering. Voor een orthodontie verzekering betaal je in 2023 tussen de €20,- en €70,- per maand, bovenop de basisverzekering.

Vergoedingen orthodontie 2023

De vergoedingen voor orthodontie zijn per verzekeraar verschillend. Zo zijn er ook verzekeraars die helemaal geen vergoeding voor orthodontie bieden. De meeste verzekeraars bieden geen 100% vergoeding maar kiezen voor een vergoeding van 75% of 80%. Daarnaast hanteren zorgverzekeraars vaak ook een maximaal bedrag dat zij vergoeden. Deze bedragen zitten tussen de €500,- en €2500,- per jaar. Hoe hoger de jaarlijkse vergoeding, hoe hoger de maandelijkse premie zal zijn.

Wachttijd voor orthodontie

Het is verstandig om op tijd een orthodontie verzekering af te sluiten. Een groot deel van de verzekeraars hanteert namelijk, ook in 2023, een wachttijd van gemiddeld één jaar. Dit betekent dat je eerst minimaal één jaar verzekerd moet zijn voor orthodontie, voordat je recht hebt op deze vergoedingen. Wanneer dit niet het geval is, worden de kosten voor orthodontie door jouw verzekeraar niet gedekt.

Is de verwachting dat jouw kind in 2023 begint met orthodontie behandelingen? Sluit dan nu, aan het einde van 2022, alvast een aanvullende tandartsverzekering met orthodontie af. Op die manier voorkom je veel onnodig hoge kosten.

 

5/5 - (1 stemmen)