Prinsjesdag 2024: De zorgpremie gaat omhoog, wat betekent dit voor jou?

foto zorgverzekering

Vandaag spreekt koning Willem-Alexander de troonrede uit. Daarin geeft de huidige regering aan wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar. In 2025 wordt namelijk een aanzienlijke stijging van de zorgpremie verwacht. Volgens de prognoses gaat de gemiddelde premie met maar liefst €10 per maand omhoog, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer €160 per maand. Deze verhoging heeft niet alleen impact op de basisverzekering, maar raakt ook aanvullende verzekeringen zoals de tandartsverzekering en de dekking voor orthodontie. Om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent is het belangrijk om je huidige polis onder de loep te nemen en je opties te vergelijken.

De tandartsverzekering in 2025: bereid je voor op hogere kosten

Naast de basisverzekering is de tandartsverzekering een populaire aanvullende optie voor wie regelmatig tandzorg nodig heeft. De premies voor tandartsverzekeringen zullen in 2025 naar verwachting ook stijgen mede door de toenemende zorgkosten in de sector. Of je nu alleen de basisbehandelingen zoals controles en vullingen nodig hebt of uitgebreidere behandelingen zoals kronen en implantaten, het loont de moeite om te onderzoeken welke verzekering de beste dekking biedt tegen de laagste premie. Uiterlijk 12 november moeten de zorgpremies bekend worden gemaakt

Een tandartsverzekering vergelijken kan je helpen om te bepalen welke verzekering in 2024 de beste dekking en voorwaarden bood. Zo krijg je alvast een goed idee van wat je in 2025 kunt verwachten. Kijk goed naar de maximale vergoedingen per jaar en naar eventuele wachttijden, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Orthodontie in 2025: waar moet je op letten?

Heb jij of je kind orthodontiebehandelingen nodig? Dit kan een behoorlijke kostenpost zijn, zeker als je geen aanvullende orthodontie verzekering hebt die dit dekt. Niet alle tandartsverzekeringen bieden een uitgebreide dekking voor orthodontie en veel verzekeraars stellen specifieke voorwaarden zoals een wachttijd of een maximale vergoeding. Daarom is het verstandig om de dekking voor orthodontie in 2024 alvast te bekijken, zodat je in 2025 niet voor verrassingen komt te staan. Er bestaat zowel een orthodontie verzekering tot 18 jaar als een orthodontie verzekering boven de 18  jaar.

Bij het vergelijken van verzekeringen voor orthodontie is het slim om te letten op:
– De maximale vergoeding per jaar of per behandeling.
– Of er een leeftijdsgrens is voor de vergoeding.
– Eventuele wachttijden voordat je gebruik kunt maken van de vergoeding. Sommige verzekeraars bieden namelijk een  orthodontie verzekering zonder wachttijd

Door dit goed in kaart te brengen, kun je in 2025 overstappen naar een verzekering die de beste orthodontiedekking biedt tegen een eerlijke en goede prijs.

Tandartsverzekering samen met je zorgverzekering

Als je op zoek bent naar een uitgebreide dekking is het slim om te overwegen je tandartsverzekering samen met je zorgverzekering af te sluiten. Veel zorgverzekeraars bieden namelijk combinaties aan waarbij je korting krijgt op de aanvullende verzekering als je deze samen met de basisverzekering afsluit. Dit kan voordelig zijn als je niet alleen tandzorg nodig hebt, maar ook extra dekking wilt voor bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Al met al kan een zorgverzekering met tandartsverzekering een slimme keus zijn.

Wanneer kun je overstappen?

De overstapperiode voor zorgverzekeringen start elk jaar op 12 november. Vanaf dat moment kun je beginnen met het vergelijken van je huidige zorgverzekering en aanvullende verzekeringen, zoals de tandartsverzekering en de dekking voor orthodontie. Dit is hét moment om over te stappen naar een polis die beter bij jouw zorgbehoeften en budget past.

Het vergelijken van zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen kan je veel geld besparen, vooral in een jaar waarin de premies stijgen. Je hebt tot en met 31 december om een nieuwe verzekering te kiezen en de nieuwe dekking gaat dan in op 1 januari 2025.

Tips om te besparen op je tandartsverzekering in 2025

– Vergelijk tandartsverzekeringen van verschillende zorgverzekeraars op basis van de dekking en de premie. Let vooral op de vergoedingen voor dure behandelingen, zoals kronen en implantaten.
– Kies een zorgverzekering met een aanvullende tandartsverzekering.
– Overweeg om bepaalde behandelingen uit eigen zak te betalen als je weinig tandheelkundige zorg nodig hebt. Soms is een tandartsverzekering niet noodzakelijk als je slechts een keer per jaar op controle gaat.
– Zorg ervoor dat je je keuze voor 2025 baseert op je persoonlijke situatie. Heb je kinderen die een beugel nodig hebben? Dan kan een orthodontie verzekering geld besparen.

Door tijdig je zorgverzekering en tandartsverzekering te vergelijken, zorg je ervoor dat je in 2025 niet te veel betaalt voor je zorg.

5/5 - (1 stemmen)